Hopp til innhold

Her er partilederes favorittlåter

Hva sier spillelista di om hvem du er som politiker? Og hvor spenstige er egentlig våre fremste folkevalgte i musikksmaken? Hør musikkfavorittene deres her.

Partiledernes spillelister får terningkast av NRK.no.

Fra to til fem ble resultatet da partiledernes spillelister fikk terningkast. Enig? Si din mening nederst i saken.

NRK har oppfordret partilederne til å komme med sine favorittlåter under valgkampen. I Spillerom søndag på P2 offentliggjør politikerne hva de hører på for å holde seg gående i en hektisk hverdag. Men det er ikke nødvendigvis slik at politisk ståsted gjenspeiler seg i musikksmaken.

NRK.no fikk musikkjournalist Marius Asp i P3 til å gi en vurdering av musikksmaken til partitoppene. Hvis musikk gjenspeiler seg i valgresultatet, vil vi oppleve tydelige omveltninger i Norge om et par uker. Ifølge Asp skuffer statsministeren, mens statsministerutfordreren og årets overraskelse på meningsmålingene får skryt for å sette bra musikk på partiprogrammet.

Marius Asp

P3s Marius Asp vurderer partitoppenes musikksmak.

Den komplette lista kan du se til høyre i denne saken.

Her er dommen

Slik vurderer P3s Marius Asp partiledernes spillelister:

Ikke bare har musikk gjennom alle tider fungert som et korrektiv til den rådende samfunnsorden hvor mange artister har etter hvert har blitt en betydelig maktfaktor gjennom støtte til sine foretrukne kandidater. Dette har blitt tydeligere enn noensinne i de to siste rundene av den amerikanske valgkampen, der Obama mønstret et stjernetungt artistlag ved sin side.

Du er hva du lytter til, med andre ord.

Når de norske toppolitikerne presenterer sine fem favorittlåter i hendig lommeformat, er det altså grunn til å spisse ørene. Vår uhøytidelige vurdering av listene sneier innom politisk slagkraft, sammensetning, overraskelsesmomenter og musikalsk kvalitet.

Rock the vote!

Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet)
En ansvarlig spilleliste, dette. Med andre ord: Trygg, forutsigbar, solid – og gudsjammerlig kjedelig. Nancy Griffith representerer et velkomment streif av frisk luft inn i kjellerstua til Gutteklubben Grå, men ellers er dette temmelig trist, Jens.

Terningkast 3

Erna Solberg (Høyre)
Erna er på offensiven, musikalsk så vel som politisk. Storslåtte 70- og 80-tallsmastodonter som «Hotel California» og «When Doves Cry» toppes med en av bysbarnet Lars Vaulars beste låter. Stygg ripe i lakken: Den oppblåste og ihjelspilte «Bohemian Rhapsody».

Terningkast 5

Audun Lysbakken (Sosialistisk Venstreparti)
Lysbakken serverer den «yngste» listen, med John Olav Nilsen og Anja Elena Viken som lokale alibier og «Price Tag» som en tvilsom utlegning av SV-ideologien («We wanna make the world dance/ forget about the price tag»). En nydusjet Billy Ocean maner til kampvilje, mens Springsteen vitner om dårlig fantasi. Litt sprikende, det her.

Terningkast 4

Siv Jensen (Fremskrittspartiet)
Og der stakk et av norgeshistoriens mest ubrukelige (og populære) band, Postgirobygget, sitt folkelige hode fram. Æsj. Men «Suspicious Minds» er en av Elvis’ aller beste låter, og Siv skal også ha ros for Rodriguez, 70-talls-singer-songwriteren som for alvor ble oppdaget gjennom fjorårets dokumentarfilm Searching For Sugarman.

Terningkast 3

Liv Signe Navarsete (Senterpartiet)
Kortreiste og sterke navn står på menyen når Navarsete byr opp til dans. Odd Nordstoga er en folkeskatt, og mye tyder på at Olav Stedje kan få en slags renessanse i år. Dermed blir Josh Groban-svisken «You Raise Me Up» et utilgivelig feilskjær – tross norsk låtskriver.

Terningkast 3

Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti)
Kvinnene løfter Hareides spilleliste – ikke minst undervurderte Maria Solheim og hennes fine «Dance With Me». Og Elvira Nikolaisens problematisering av kristentroen sin i «Egypt Song» gjør den til et inspirert valg. Men U2, Sigvart Dagsland og Vamp blir dessverre både for åpenbart og bleiknebbet til å gjøre inntrykk.

Terningkast 2

Hanna Marcussen (De Grønne)
Endelig en eklektisk og overskuddspreget liste! Fra Bach via Billie Holidays versjon av den ungarske selvmordslåten «Gloomy Sunday» til miljø-klassikeren «Lunch i det grønne» og Diskjokkes romdiskolåt «1987»– Marcussens liste dekker de fleste behov, uten at den i noen påtrengende grad reflekterer hennes politiske ståsted.

Terningkast 5



Trine Skei Grande (Venstre)
«Har du fyr» og «A bar in Amsterdam» hinter kanskje om Venstres liberale cannabis-holdning? Katzenjammer, som står bak sistnevnte, er for øvrig et uhyre slitsomt band. Da er det fint å lene seg tilbake med Jimmy Webb-klassikeren «The Moon’s A Harsh Mistress» etterpå.

Terningkast 3

Bjørnar Moxnes (Rødt)
Jeg hadde strengt tatt forventet mer fra Moxnes – en ung, revolusjonær fyr bør ikke komme trekkende med Springsteen (sukk), Paul Simon og Fleetwood Mac, til tross for at alle disse i utgangspunktet er gode. Eminems «Lose Yourself» er det nærmeste denne listen kommer opprørsstemning, og det er langt fra nok.

Terningkast 2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters