– Skal gjøre politikken grønnere

– Nå starter oppbyggingen av et stort grønt parti. Den jobben begynner i dag og det gleder jeg meg til. Det sier Rasmus Hansson som er inne på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne.

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson blir Miljøpartiet De Grønnes første stortingsrepresentant.

Foto: Olav Døvik / NRK

I Oslo fikk partiet en oppslutning på 5,6 prosent, eller over 18 000 stemmer, og dermed får partiet sin første stortingsplass.

Valgkvelden hadde ikke startet like godt for det unge partiet, i NRKs første prognose valgnatta, fikk MDG 2,1 prosent av stemmene, og ingen mandater. Men så endte altså oppslutning på landsbasis på 2,8 prosent og Hansson kom på tinget.

– Nå skal norsk politikk normaliseres og de store og langsiktige miljø- og bærekraftsspørsmålene inn på den politiske agendaen, inn på alle partiers saksliste. Den jobben begynner i dag, sier Hansson til NRK.

Han er glad over plassen og sier at uten den får man ikke gjort stort med norsk politikk.

– Avvikling av oljesamfunnet

– Nå skal vi skape den folkelige debatten som er nødvendig for å få løftet fram de helt store spørsmålene, sier han.

I løpet av de 25 årene partiet har eksistert i Norge, har de fått mellom 0,1 og 0,3 prosent i stortings- og kommunestyrevalg, og har til nå vært et godt stykke unna den norske sperregrensa.

Hansson sier at det nå blir enda flere diskusjoner om Norges framtid, avviklingen av oljesamfunnet og oppbyggingen av et bærekraftig næringsliv.

Kommentator i Bergens Tidende, Frank Rossavik sier at det åpenbart er mange miljøinteresserte nordmenn som frykter at SV og Venstre ikke får gjort nok for miljøet siden de er bundet til hver sin blokk. Og han understreker at MDG ikke er fullstendig nybegynnere.

– Dette er ikke et nytt parti, de har bygget seg opp gradvis, så de er ikke helt grønne, for å si det sånn, sier han til NRK.

Rossavik tror at noe av partiets fremgang skyldes at SV ikke har fått til mer for miljøet i regjering.

Ifølge NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen har Miljøpartiet De Grønne vokst på proteststemmer fra tidligere SV- og V- velgere, som er opptatt av miljø og klima, men som føler at deres opprinnelige partier har skuffet dem.

Fersk stortingskandidat Rasmus Hansson (MDG) sier han nå vil gå igang med å bygge opp et stort grønt parti i Norge.

Se video: – Dette er gjennombruddet vi har ventet på

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.