– Regjeringen sier «fuck byene»

FORNEBU (NRK.no): Trine Skei Grande harsellerer med regjeringens satsing på byene i ledertalen på Venstre sitt landsmøte.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande høstet stor applaus for landsmøtetalen, der hun sparket både til høyre og til venstre.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Marit Arnstad

Fuck Oslo? Marit Arnstad kom iallfall i hardt vær for å ha slått fast dette via sin twitter-konto.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

I påsken publiserte samferdselsminister Marit Arnstad en tvittermelding der det sto «fuck Oslo». Venstre-leder Trine Skei Grande sier på landsmøtetalen sin at hun tok spøken med godt humør, men at den samme regjeringen nå seier «fuck» både til Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og andre byar når dei i dag la fram Nasjonal Transportplan.

Trass i at regjeringa legg opp til å bruke over 500 milliardar på samferdsel de neste ti årene, mener Venstre-lederen at satsingen er for dårlig.

– Hull i regjeringens politikk

– Der regjeringa vil byggee InterCity-tog stykkevis og delt, eller treigt og dyrt som det også heter, vil Venstre ferdigstille Intercity helt ut til endestasjonene i 2025.

Venstre-lederen mener regjeringen fortsatt legger opp til et stort etterslep.

– Det er huller både i veiene og i regjeringens politikk, slår Grande fast.

Hun kritiserer regjeringen for å ikke gå inn med øremerkede midler til de store byene. Venstre ønsker å sikre byene 50 prosent statlig finansiering til store kollektivprosjekt.

De ønsker blant annet at regjeringen aktivt skal gå inn for å få bygget bybane i Bergen og Stavanger, og ny T-banelinje til Fornebu.

«Når jeg ser utover åkeren, sola skinner og det er helt stille, ja da tenker jeg; fuck Oslo».

Twitter-melding, videreformidlet av samferdselsminister Marit Arnstad

Venstrelederen brukte også talen til å vise at Venstre er et rendyrket ideologisk parti, og ikke et «Høyre light», slik som mange har kritisert de for.

– Vi skal vise at Venstre er det sosiale, radikale og liberale alternativet i norsk politikk.

Skei Grande gjør det hun kan for å markere forskjell fra Frp, men også fra Høyre.

– Venstre er et parti som setter folk først, et parti som ikke vil ekskludere enkeltgrupper og enkeltpersoner, slik en regjering av Høyre og Frp vil.

(Saken fortsetter under videoen)

Hele talen til Trine Skei Grande på Venstres landsmøte

SE VIDEO: Se hele talen til Trine Skei Grande på Venstres landsmøte

Vil bli undervisningsminister

Et av områdene hun markerer forskjell fra de to andre borgerlige partiene er når det gjelder skoler. Hun ønsker ikke at det skal være mulig å tjene penger på privatskoler.

– Vi skal lage en skole for elevene. Mens høyresiden vil lage en skole ut fra næringslivets bestilling og venstresiden vil lage ”gangs mennesker”, vil vi lage en skole som gir grunnlag for vekst hos den enkelte elev. Finner ut hva alle er gode i, gir de opplevelse av mestring og mulighet til å styre sitt liv. Det er å sette elevene først i skolepolitikken, sier Grande.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande på talerstolen på Fornebu.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Den virkelige trusselen mot de offentlige fellesskapsløsningene, er ikke at det finnes private alternativ. Trusselen er politikere som lar fellesskapsløsningene råtne på rot og bli så dårlige at folk velger de bort.

Grande legger ikke skjul på at målet hennes er å bli utdanningsminister i en ny borgerlig regjering.

– Det er mulig noen synes dette høres ut som en arbeidsplan for en ny undervisningsminister, og kanskje er det ment slik også, sa hun til en jublende landsmøtesal.

Men det var selvsagt ikke bare Høyre og Frp som ble sparket til av partilederen. Jens Stoltenberg ble kalt den heldigste statsministeren i verden fordi han har hatt så mye penger til rådighet. Likevel mener Grande han ikke har klart å levere på en rekke mål, for eksempel fattigdom.

– Aldri har en regjering brukt mer penger enn den sittende regjeringen. Likevel har tallet på fattige barn økt. Det er en grunn nok til å skifte regjering, sier Grande.

Hun kritiserte også regjeringen for å gjøre for lite for å bekjempe de høye overdosedødsfallene i landet.

Saken oppdateres.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget