Kleppa: – Kristne bør ikke stemme KrF

En stemme til KrF er en stemme til Frp, frykter Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Hun mener det rødgrønne regjeringsalternativet er bedre for kristne velgere.

Magnhild Meltveit Kleppa
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

– Vi representerer et regjeringsalternativ som i sum står for langt mer av KrF sine kjerneverdier enn KrF noen gang kan drømme om å oppnå sammen med Frp, sier Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Hun henviser til det rødgrønne regjeringsalternativet med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og ber kristne velgere om å tenke seg nøye om før valget i september.

– Ganske desperat

I juni var KrF-leder Knut Arild Hareide overbevist om at det blir et regjeringsskifte til høsten. Han mener valget står mellom en blå-blå regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, eller en sentrums-Høyre regjering der Kristelig Folkeparti er med.

Artikkelen fortsetter under videoen.

De politiske partiene besøkte i helga sommerstevnet i Sarons dal for å forsøke å kapre kristne velgere.

VIDEO: Mange kristne er i disse dager samlet til sommerstevne i Sarons dal i Kvinesdal. I helgen var det politisk debatt på stevnet.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Ketil Solvik Olsen

Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstad er stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, og avviser at en stemme til KrF er en stemme til Frp.

– Det er ganske desperat det de nå begir seg ut på. Hvis hun sier at en stemme til KrF er en stemme på Frp, kan en også si at en stemme til Sp en stemme til SV sin rovdyrpolitikk, sier Ropstad.

– Mange kristne føler seg hjemme i Frp

Også Ketil Solvik-Olsen (Frp) kalte Kleppa desperat da de tre møttes til debatt i Politisk Kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

– Jeg er selv kristen, og når jeg reiser rundt, treffer jeg mange kristne velgere som føler seg hjemme i Frp. De mener ikke de rødgrønne partiene ivaretar deres verdisyn, sier Solvik-Olsen, som er stortingsrepresentant i Rogaland.

Kleppa, som har vært samferdselsminister i dagens rødgrønne regjering, ble i fjor høst utnevnt som fylkesmann i Rogaland, men er fremdeles stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Hun trekker frem solidaritet, asylpolitikk og alkoholpolitikk som saker der KrF-velgere og Frp-velgere har vanskelig for å møtes etter hennes mening.

Rigmor Aasrud og Magnhild Meltveit Kleppa

Kleppa (t.v.) var samferdselsminister i den rødgrønne regjeringen, men ble utnevnt som fylkesmann i Rogaland i fjor. Her er hun sammen med Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap).

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Skremmes av Frps alkoholpolitikk

– Jeg blir skremt når Solvik-Olsen taler for en mer liberal alkoholpolitikk av hensyn til individets frihet, når vi vet at det er et av de største samfunnsproblemene vi har. Dette kan ikke gå sammen, mener hun.

Solvik-Olsen avviser at alkoholpolitikken er noen hovedsak for Frp, og påpeker at det har åpnet flere polutsalg mens de rødgrønne har regjert.

Ropstad fra KrF gir Kleppa rett i at partiet hans har støttet rødgrønne forslag flere ganger, men mener også de møter partiene på høyresiden.

– Hvis vi etter valget opplever at antallet saker vi får gjennomslag for, er nok til å kunne gå i regjering, gjør vi det. Hvis ikke blir vi et konstruktivt opposisjonsparti, sier Ropstad.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.