Hopp til innhold

– Stilen i partiprogrammene er stivbeint og abstrakt

Partiprogrammene er fulle av «uekte plattheter» hevdes det i en fersk rapport. Det er Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre som har de vageste programmene.

Erna Solberg på Høyres landsmøte 2013

Både Høyre, Arbeiderpariet og Venstre innleder sine partiprogram med å konstatere at Norge er et godt og velfungerende land. Ved å konstatere allment aksepterte oppfatninger, forsøker man å forsikre velgerne om at man ikke har tenkt å gjennomføre radikale tiltak hevdes det i ny rapport. Bildet er tatt fra Høyres landsmøte tidligere i vår.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Stilen i partiprogrammene kan gjennomgående karakteriseres som stivbeint og abstrakt, konkluderer professor Jostein Gripsrud i en ny rapport, laget på oppdrag fra Språkrådet.

Paradoksalt nok viser rapporten også at partiene er slående enige om at språk er grunnleggende viktig, både for den enkelte, og for samfunnet.

– Partiprogrammene har funksjon innad i partiene, men problemet oppstår når en førstegangsvelger skal sette seg inn i dem, forteller Gripsrud.

Les hele rapporten her.

«Et godt og velfungerende land»

Både Høyre, Arbeiderpariet og Venstre innleder sine partiprogram med å konstatere at Norge er et godt og velfungerende land.

LES OGSÅ: Aps partiprogram med liberale øyne

Professor i medievitskap Jostein Gripsrud

Jostein Gripsrud er professor i informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen og har laget rapporten på oppdrag fra Språkrådet.

Foto: UiB

Ved å ta utgangspunkt i konstateringer som regnes som allment kjente og aksepterte, forsøker man å forsikre velgerne om at de deler denne oppfatningen og ikke har tenkt seg å gjennomføre radikale tiltak som setter denne tilstanden i fare, skriver Gripsrud i sin rapport.

– Ikke akkurat lettpløyende prosa

Partiprogrammenes «idealleser» kan ikke la seg avskrekke av språklig krevende tekstmengder, og heller ikke av mange gjentakelser og uklare formuleringer, konkluderer Gripsrud.

LES OGSÅ: Oslo Høyre uenig med partiprogram

– Tenker en seg at en ytterst seriøs førstegangsvelger setter seg fore å lese alle disse partienes programmer, må vedkommende altså pløye gjennom oppunder 800 sider tekst.

– Og det dreier seg ikke om særlig lettløpende prosa. Snarere kan stilen gjennomgående karakteriseres som heller stivbeint, oftest abstrakt, med veksling mellom prinsipielle synspunkter, selvfølgeligheter, runde formuleringer og helt spesifikke påstander, både beskrivende og normative, forklarer Gripsrud.

– Jeg tror man som velger vil være ganske utslått etter å ha brukt sommerferien på det prosjektet, sier Gripsrud.

«Frede oss til en bærekraftig utvikling»?

Leder av språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, har merket ut noen avsnitt i ulike partiprogram som han synes er spesielt kronglete:

«Fiskerimyndighetene skal løpende vurdere behovet for å tildele nye fiskerettigheter for å sikre rekrutteringen av unge fiskere, eller for å ivareta særskilte nærings- eller distriktspolitiske hensyn» (Ap).

«Det er viktig at nettselskapene bygger ut nett som muliggjør lønnsom kraftutbygging» (Frp).

«Senterpartiet står i en tradisjon som mener at ressurser nyttes best gjennom bærekraftig bruk. Vi kan ikke frede oss til en bærekraftig utviklin(Sp).

– Jeg tror denne språkbruken gjør politikken ekskluderende, sier Vonen.

Tror man kan bli bedre

– Vi har tenkt over språket i år og prøvd å gjøre det mer tilgjengelig med et enkelt og tydelig språk. I tillegg har vi prøvd å fatte oss kortere enn før, forklarer Lars Rottem Krangnes i Senterpartiet.

Partiprogrammet til Senterpartiet er på 60 sider i år. Til sammenligning sitter med KrF med rekorden på 169 sider.

– Jeg tror fortsatt det er et godt stykke å gå før vi har et program som er tilgjenlige for alle velgere. Samtidig vil vi jo lage et program som viser hva vi mener, sier Krangnes.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.