Elizardo Sanchez, Cuba
Foto: Halldor Asvall / NRK

– Obama gir håp for fremtiden

Havanna (NRK): I dag skal USAs president Barack Obama holde en tale til folket og møte landets dissidenter. De har store forventninger.

Den rolige villagaten utenfor Havanna sentrum ser ut som en del av et helt vanlig nabolag. De hvite murhusene er bygget i klassisk spansk, kolonialsk stil og er et populært skue for besøkende turister. Det er en doven søndag formiddag. Noen gutter slår ball og kikker nysgjerrig over gjerdene. Mange bruker fridagen på å slappe av.

Men det er noe som er annerledes.

En hvit politibil med blålys står parkert nede i gata, og holder øye med folk som går inn og ut av et av husene. De som møtes her, driver med noe som er ulovlig på Cuba: politisk opposisjon. De er landets dissidenter. Blant noen er de forhatt, andre ser på dem som helter.

Det er kort tid igjen til de skal gjøre noe helt ekstraordinært. De skal se en amerikansk president snakke til det cubanske folket på TV, for så å møte ham etterpå og snakke om menneskerettigheter på Cuba.

De har store forventninger til mannen, som etter et over et halvt århundre med bitter konflikt mellom Cuba og USA, nå strekker ut en hånd til myndighetene som de har kjempet så intenst imot.

Cubas «Gandhi»: – Talen er en stor mulighet

– Dette er en unik mulighet for Barack Obama å vise verden og cubanerne at han støtter dem, og ikke det cubanske regimet, sier regimekritikeren Guillermo Fariñas.

Guillermo Fariñas, regimekritiker, Cuba

STØTT FOLKET: Guillermo Fariñas mener det var galt av Obama å dra på statsbesøk til Cuba.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Han har et forsiktig blikk. Kroppen hans har vært gjennom over 20 sultestreiker. Han har sonet neste fem år i fengsel etter å ha snakket om korrupsjon og sensur. Han ble formelt dømt på andre grunnlag, men er overbevist om at den egentlige årsaken er at han åpent har kritisert cubanske myndigheter.

Fariñas har fått en internasjonal pris for tankefrihet, Sakharov-prisen. Den er også blitt tildelt dissidenter som Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi. Mange kaller ham for «Cubas Gandhi».

– Jeg vil høre Obama snakke om ytringsfrihet og menneskerettigheter i talen sin, sier Fariñas.

Han mener det var en gal avgjørelse av Obama å dra på statsbesøk til Cuba.

– Men han er en demokratisk valgt president. Og da velger jeg å akseptere hans valg, sier han.

Tror talen vil fjerne fiendebildet av USA

En ny dissident har passert politibilen og blir tatt imot i huset i villagaten. Jose Daniel Ferrer Garcia er egentlig fisker. Så ble sinnet mot systemet så stort at han ble leder for en av de største politiske opposisjonsgruppene på Cuba.

Jose Daniel Ferrer Gracia, Cuba

VAR FISKER: Jose Daniel Ferrer Garcia håper cubanere innser at USA ikke er fienden.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Garcia tror en smilende amerikansk president på talerstolen vil gjøre at det slås viktige sprekker i bildet av USA som «fienden».

– Regimet har alltid brukt uvennskapet med USA som en unnskyldning for at ting ikke fungerer på Cuba. Hvis cubanerne ser en amerikansk president som strekker ut en hånd til cubanerne fra talerstolen, vil de ikke tro på den forklaringen lenger, sier han.

– Det som mangler mest på Cuba, er håp

Elizardo Sanchez, menneskerettighetsforkjemper på Cuba

KJEMPER FOR DE FENGSLEDE: Presidenten sier det ikke er politiske fanger på Cuba. Elizardo Sanchez sier at han lyver.

Foto: Halldor Asvall / NRK

– Det er mye som mangler på Cuba. Men det som mangler mest er håp, sier Elizardo Sanchez.

Sanchez har jobbet med menneskerettigheter i Havanna siden 80-tallet, og er blitt grå i håret.

Han og en menneskerettighetsgruppen han leder anslår at cubanere er blitt pågrepet og holdt igjen i kortere perioder av politiet av politiske grunner i gjennomsnitt rundt sju hundre ganger i måneden de siste årene.

De mener mange titalls fanger fortsatt sitter fengslet av politiske årsaker. Myndighetene sier det ikke finnes politiske fanger i fengsler på Cuba.

Sanchez er glad for at Obama har valgt å komme til landet. Han tror talen i dag kan ha stor betydning.

– Det viktigste for cubanerne er å høre en statsleder utenfra snakke direkte til dem. Han kan gi dem tro på fremtiden, selv om livet er vanskelig nå. Det finnes en fremtid for Cuba. Det er det viktig å huske på, sier Sanchez.

Like før NRK drar fra huset i den rolige villagaten, fortsetter dissidentene sin vanlige ringerunde blant kontakter de har over hele Cuba, som de mener blir trakassert og fengslet av politiske årsaker. De er spesielt bekymret for én av dem, som har vært politisk engasjert. Kona hans svarer.

– Nå har han sultestreiket på cella i 51 dager. Jeg håper han overlever.

Geraldo Sanchez, ringer

RINGER: Geraldo Sanchez ringer rundt til deres kontakter over hele Cuba.

Foto: Halldor Asvall / NRK