Irritert Castro benektet at Cuba har politiske fanger

Cubas president Raúl Castro ble synlig irritert da han fikk spørsmål om hvorfor landet har politiske fanger fra en amerikansk journalist. – Hvilke politiske fanger, repliserte han.

Castro svarer på spørsmål om politiske fanger

HISSET SEG OPP: Cubas president Raúl Castro sa han ville løslate eventuelle politiske fanger øyeblikkelig hvis noen bare kunne gi ham en liste med navn.

Den felles pressekonferansen til USAs president Barack Obama og hans kubanske kollega utviklet seg fra den vanlige poseringen med gjensidige komplimenter, til kraftige utfall mot flere journalister som spurte om menneskerettigheter og politiske fanger.

– Hvilke fanger? Gi meg navnene, så skal jeg løslate dem øyeblikkelig, nærmest ropte Castro.

Barack Obama, Raul Castro i Havanna på Cuba

SMILENDE: Helt på slutten av den felles pressekonferansen med Barack Obama kom smilet på plass igjen hos president Raúl Castro.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Menneskerettighetene på Cuba styrer mye av debatten i USA når det gjelder spørsmålet om å oppheve handelsblokaden mellom de to landene.

Særlig er frontene harde mellom demokratene som ønsker en tilnærming til Cuba, og et republikansk flertall i Kongressen som nekter å oppheve embargo-loven som ble innført i 1963 under Cuba-krisen.

Tror på embargo-slutt

Obama innrømmet at det egentlig ikke hadde skjedd så mye annet enn tekniske oppmykninger, selv om disse små endingene har fått mye oppmerksomhet og blir sett som tegn på at loven synger på siste verset.

– Vi kan muligens gjøre noe tekniske tilpasninger fortsatt. Men for å være ærlig er det ikke all verden vi kan gjøre administrativt. De store endringene avhenger av hva Kongressen bestemmer.

Obama sa likevel at han trodde blokaden ville bli opphevet, men han var usikker på hvor fort det vil skje. Han sa at Cubas forhold til menneskerettigheter vil ha betydning for viljen i Kongressen til å oppheve embargoen.

– En fortsatt blokade vil ikke fremme hverken USAs interesser eller Cubas. At vi har gjort noe i 50 år, betyr ikke at en fortsettelse er klokt. Men en oppheving vil kreve et flertall i Kongressen. Dette kan skje fortere hvis vi får til økt handelssamarbeid, og hvis vi får til bedre menneskerettigheter, sa Obama.

Hisset seg opp

Mot slutten av pressekonferansen ble Castro igjen presset på spørsmålet om menneskerettigheter av den amerikanske TV-reporteren Andrea Mitchell fra NBC. Da hisset han seg synlig opp.

– Det er 61 internasjonale menneskerettigheter. Hvor mange land i verden etterlever alle? Det er ingen! Cuba etterlever 47 av dem, sa han triumferende.

Den kubanske presidenten forsvarte landet sitt:

– Det finnes ikke en mer hellig rett enn retten til helse. I Cuba blir alle barn født på sykehus og mødrene får helsestell. Dette gjelder alle! Det samme gjelder retten til utdanning, og likelønn. Jeg kan gi deg mange eksempler. Å fokusere ensidig på menneskerettigheter er konfronterende, fastslo han.

– Det er ikke korrekt å spørre meg om politiske fanger. Dette er nok! ropte han.

SISTE NYTT

Siste nytt