Hopp til innhold

Vurderer å gripe inn militært mot Nord-Korea

– Grensen for USAs strategiske tålmodighet med Nord-Korea er nådd, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson og varsler en hardere linje mot kommuniststaten.

South Korea US Tillerson Asia

DEMILITARISERT: Utenriksminister Rex Tillerson sammen med general Vincent K. Brooks i den demilitariserte sonen. I vinduet tar en nordkoreansk soldat bilder.

Foto: Lee Jin-man / AP

Tillerson landet med helikopter på militærbasen Camp Bonifas, 400 meter fra den demilitariserte sonen på grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

Vurderer å gripe inn militært

Den amerikanske utenriksministeren er på sitt første utenriksoppdrag hvor han besøker Japan, Sør-Korea og Kina.

Under sitt besøk i Japan i går antydet Tillerson at USA planlegger en tøffere linje i møte med den nordkoreanske atomtrusselen.

– 20 år med diplomati og andre forsøk har mislyktes i å få det isolerte kommunistregimet fra å avstå fra å utvikle sitt atomvåpenprogram, sa Tillerson som beskriver situasjonen som en «stadig eskalerende trussel».

På sitt besøk i den demilitariserte sonen sa Tillerson at det kan bli aktuelt å gripe inn militært overfor Kim Jong-un.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at det skal ende i en militær konflikt, men hvis trusselen fra atomvåpenprogrammet fortsetter å stige, ligger det alternativet på bordet, sier Tillerson.

Tynnslitt tålmodighet

På en pressekonferanse i Seoul sammen med sin sørkoreanske kollega Yun Byung-Se gjentok Tillerson at USAs tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

– Det er nå slutt på den politiske linjen med strategisk tålmodighet.

Nord-Korea er ett av hovedtemaene for Tillersons rundreise i Asia, og den amerikanske utenriksministeren skal samle innspill fra sine kolleger i Japan, Sør-Korea og Kina for å meisle ut en ny tilnærming mot Nord-Korea.