Vil ikke kommentere løsepenger

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere om det er betalt løsepenger for den nå frigitte frilansjournalisten Pål Refsdal.

Video nsps_upload_2009_11_12_11_28_24_271.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Jeg vil ikke gå i detaljer om hva som er blitt gjort, og hvordan løslatelsen kom i stand, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NRK.

Pål Refsdal og en afghansk tolk ble tatt til fange av en gruppe som hevder å ha Taliban-tilknytning forrige torsdag.

- Refsdal ringte til den norske ambassaden i Kabul forrige fredag kl. 13.10 norsk tid og fortalte at han sammen med sin afghanske tolk var blitt kidnappet i den østlige delen av Afghanistan, på grensen mot Pakistan.

Siden den gang har Utenriksdepartementet krisestab jobbet med saken, både fra departementet i Oslo og ved ambassaden i Kabul. Ambassaden har fått tilført ekstra ressurser for å håndtere saken, heter det i pressemeldingen som fulgte nyheten om løslatelsen.

Familiene til Refsdal og den afghanske tolken ble informert om kidnappingen så snart UD fikk kjennskap til den.

Refsdal hadde på forhånd meldt i fra til ambassaden om at han planla å reise til Kunar-provinsen. Han ble frarådet dette på grunn av at Kunar er uoversiktelig.

Det har gjennom uken vært en viss kontakt med Refsdal, slik at man visste at de to var i live.

- Utenriksdepartementet har jobbet intenst sammen med andre relevante myndigheter siden beskjeden kom fredag ettermiddag, og har sånn sett vært med på å få mannen løslatt, sier Imerslund.

- Refsdal befinner seg nå på et sikkert sted, men vi vil ikke uttale oss om hans tilstand, sier Imerslund.

Video nsps_upload_2009_11_12_11_33_1_273.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Leder for NRKs utenriksavdeling, Stein Bjøntegård, mener det antakelig er betalt løsepenger for Pål Refsddal.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har de siste to dagene vært i Kabul og møtt representanter for ulike afghanske politiske myndigheter, inkludert president Hamid Karzai og ISAF-styrkens nye øverskommanderende Stanley McCrystal.

Flyet med ham og hans følge lettet fra Kabul flyplass i samme øyeblikk som beskjeden om løslatelsen kom. Støres besøk har ingenting med kidnappingen å gjøre.

- Reisen har vært planlagt i lang tid, og situasjonen til Refsdal ble ikke diskutert under de politiske samtalene som Støre hadde i Kabul, sier Imerslund.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal holde en pressekonferanse om saken i ettermidag klokken 18, når han er tilbake i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt