Vil ikke kommentere løsepenger

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere om det er betalt løsepenger for den nå frigitte frilansjournalisten Pål Refsdal.

- Jeg vil ikke gå i detaljer om hva som er blitt gjort, og hvordan løslatelsen kom i stand, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NRK.

Pål Refsdal og en afghansk tolk ble tatt til fange av en gruppe som hevder å ha Taliban-tilknytning forrige torsdag.

- Refsdal ringte til den norske ambassaden i Kabul forrige fredag kl. 13.10 norsk tid og fortalte at han sammen med sin afghanske tolk var blitt kidnappet i den østlige delen av Afghanistan, på grensen mot Pakistan.

Siden den gang har Utenriksdepartementet krisestab jobbet med saken, både fra departementet i Oslo og ved ambassaden i Kabul. Ambassaden har fått tilført ekstra ressurser for å håndtere saken, heter det i pressemeldingen som fulgte nyheten om løslatelsen.

Familiene til Refsdal og den afghanske tolken ble informert om kidnappingen så snart UD fikk kjennskap til den.

Refsdal hadde på forhånd meldt i fra til ambassaden om at han planla å reise til Kunar-provinsen. Han ble frarådet dette på grunn av at Kunar er uoversiktelig.

Det har gjennom uken vært en viss kontakt med Refsdal, slik at man visste at de to var i live.

- Utenriksdepartementet har jobbet intenst sammen med andre relevante myndigheter siden beskjeden kom fredag ettermiddag, og har sånn sett vært med på å få mannen løslatt, sier Imerslund.

- Refsdal befinner seg nå på et sikkert sted, men vi vil ikke uttale oss om hans tilstand, sier Imerslund.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har de siste to dagene vært i Kabul og møtt representanter for ulike afghanske politiske myndigheter, inkludert president Hamid Karzai og ISAF-styrkens nye øverskommanderende Stanley McCrystal.

Flyet med ham og hans følge lettet fra Kabul flyplass i samme øyeblikk som beskjeden om løslatelsen kom. Støres besøk har ingenting med kidnappingen å gjøre.

- Reisen har vært planlagt i lang tid, og situasjonen til Refsdal ble ikke diskutert under de politiske samtalene som Støre hadde i Kabul, sier Imerslund.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal holde en pressekonferanse om saken i ettermidag klokken 18, når han er tilbake i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt