NRK Meny
Normal

– Løsepenger må til for å redde nordmann

Det er det eneste som kan få frigitt nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, mener frilansjournalist Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban.

Pål Refsdal og Kjetil Johnsen

Pål Refsdal ble kidnappet av opprørere i Afghanistan i november 2009. Her fra en pressekonferanse, sammen med Kjetil Johnsen i Novemberfilm, i Arendal i 2009 etter at ble satt fri.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Norge har bare en mulighet; det er å betale ham fri. IS har det siste året vist at de dreper de gislene de ikke får penger. Dersom ikke Norge er rede til å betale må de forvente at han blir drept, sier Pål Refsdal til NRK.

Satt selv i fangenskap

I 2009 ble Refsdal selv tatt som gissel av Taliban i Afghanistan under arbeidet med en dokumentar som selskapet Novemberfilm i Arendal stod bak.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

TATT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad reiste til Syria i januar, og ble der tatt til fange.

Foto: Privat

– Jeg er ganske sikker på at dersom norske myndigheter hadde slengt 50.000 dollar på bordet til den opprinnelige gruppen som kidnappet ham, hadde han blitt satt fri. Nå er det gått åtte måneder og han er trolig solgt videre. Og som vi ser nå gått ut med informasjon om at nordmannen er til salgs, sier Refsdal.

Han tror ikke at det blir farligere for nordmenn dersom Norge betaler for å få Grimsgaard-Ofstad fri.

– Folk fra Vesten blir kidnappet i det området uansett. De er uavhenging om et land betaler eller ikke. Argumentet at det blir farligere for nordmenn i Syria dersom Norge betaler faller, fordi norske myndigheter ikke tidligere har betalt for gisler.

Du reiser ikke i dette område i Syria uten beskyttelse av folk med våpen.

Pål Refsdal

Var nylig i samme område i Syria

Pål Refdal sier han ikke kjenner Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, selv om han er venn med ham på Facebook.

Det siste året har Refsdal reist i Syria for å portrettere syriske opprørsgrupper. Sist i juni var han i det området i Syria der nordmannen nå sitter fanget.

– Jeg filmet med Al-Quaida, så det var en beskyttelse for meg. Men jeg følte med aldri redd for at noe skulle skje med meg. Men det er slik at du reiser ikke til disse områdene alene, uten folk som har våpen og som kan beskytte deg

Kjetil Johnsen

Norsk politi skal ha kjørt Kjetil Johnsen i Novemberfilm rundt i Kabul for å ta ut kontanter til løsepenger, som aldri ble brukt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

LES: – Erna Solberg har gjort forhandlingene vanskeligere

LES: Reiste til Afghanistan for å forhandle om Refsdal

Deja-vu

Daglig leder i Novemberfilm i Arendal, Kjetil Johnsen, var arbeidsgiver for Refsdal da han ble kidnappet i 2009.

– Vi har litt deja-vu i Novemberfilm nå som en nordmann er kidnappet i et farlig område i Midtøsten. Da som nå foreligger det krav om løsepenger. Men norske myndigheter sier det er uaktuelt å betale penger til kidnapperne, sier Johnsen.

Han opplevde den gang at Utenriksdepartementet jobbet godt med situasjonen, som endte med at Refsdal ble satt fri.

– Norske myndigheter vil nok heller ikke denne gangen betale ut løsepenger. Det bekreftet også Erna Solberg i går, sier han.

LES: – Vi kan ikke gi etter for press

Erna Solberg på pressekonferanse om gisselsituasjonen i Syria

SA NEI: Statsminister Erna Solberg (H) avviste alle krav om løsepenger på en pressekonferanse onsdag kveld.

Foto: Eirik Tufteland Kroken / NRK

Familien kan ikke skaffe penger

Familien til nordmannen som er tatt til fange av IS, sier de ikke har mulighet til å framskaffe det enorme beløpet gisseltakerne krever.

«Vår sønn og min bror er kidnappet og har blitt holdt som gissel i Syria siden januar . Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familien i en uttalelse som torsdag ble videreformidlet av Utenriksdepartementet.

«Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri», sier familien.

Familien ønsker ikke kontakt med pressen: «Dette er en svært vanskelig tid for oss, og vi ønsker ikke kontakt med mediene i den kommende perioden. Vi ber om at dette respekteres».