Refsdal reddet av UD også tidligere

Det er ikke første gang Pål Refsdal har måttet reddes ut av norske myndigheter.

Pål Refsdal
Foto: Morten Holm / Scanpix

Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal er løslatt etter å ha vært tatt holdt som fange av en Taliban-tilknyttet gruppe i Kunar-provinsen i Pakistan siden forrige uke.

Les: Fanget nordmann løslatt i Afghanistan

Les: - Refsdal har det bra

Les: Refsdals familie lettet

Refsdal jobbet med en dokumentar fra området med arbeidstittel «På den andre siden», et prosjekt han skal ha holdt på med i flere år.

Filmen har fått 700.000 kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

Reddet ut av Kosovo

UD har også tidligere jobbet intenst med å få Refsdal ut av et område i live. I 1998 var han i Kosovo, der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

Han ble hardt såret i et granatangrep, og tilbrakte tre måneder på et primitivt, geriljakontrollert sykehus. Fra sykehuset flyktet han videre fra sted til sted, jaget av serbiske soldater.

Norsk UD arbeidet med å få ham ut, men arbeidet ble gjort vanskeligere av at de ikke visste hvor han var.

Noen måneder senere vendte han tilbake. Da fulgte han med soldater fra KLA-geriljaen inn i Kosovo, i et grenseområde mot Albania.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pål Refsdal

Pål Refsdal har jobbet som krigsjournalist i 25 år. Dette bildet er tatt etter at han kom hjem fra Afghanistan i 1985.

Foto: NRK Arkiv

Tatt til fange flere ganger

Refsdal har arbeidet i en rekke av verdens konfliktområder siden han første gang reiste til Afghanistan på midten av 1980-tallet.

Den gangen fulgte han Mujahedin-geriljaen i landet, og fulgte flere angrep mot sovjetiske styrker.

– Han sier at han ble tatt til fange i Afghanistan også under Sovjets invasjon, samt at han ble arrestert av russiske styrker i Tsjetsjenia, så han er vant til problemer og vanskelige forhold, sa en talsmann for gruppen som tok Refsdal til fange til nyhetsbyrået Afghan Islamic Press tidligere denne uken.

Året etter fulgte han tamilske separatister i en båt fra India til Sri Lanka. Båten ble beskutt av regjeringsstyrker og tre personer ble drept, men Refsdal reddet livet ved å hoppe over bord.

Han fulgte også flere geriljagrupper i Mellom-Amerika på 1980-tallet.

I klammeri med hjelpearbeidere

Før Refsdal dro til Kosovo var han en periode hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og han har vært presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia. Han har også vært FN-soldat i Libanon.

I 2001 ble Refsdal tilkjent 50.000 kroner i oppreisning fra Norsk Folkehjelp etter at de anmeldte ham for å ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe tre nordmenn i Norsk Folkehjelp.

Les også: Fanget blant Afghanistans mest brutale menn

SISTE NYTT

Siste nytt