NRK Meny
Normal

- Refsdal har det bra

Pål Refsdal er nå i Kabul og det står etter forholdene bra til med ham og tolken etter en uke i fangenskap.

Pål Refsdal
Foto: Morten Holm / Scanpix

Det opplyser Kjetil Johnsen, leder i Novemberfilm som står som Refsdals oppdragsgiver for dokumentarfilmen frilansjournalisten hadde tenkt å lage om Taliban.

- Han har det etter forholdene bra, etter det jeg har fått beskjed om. Han og tolken blir nå ivaretatt av helsepersonell, er trygge og i god i behold, sier Johnsen.

Kjetil Johnsen

Kjetil Johnsen

Kjetil Johansen har ikke snakket med Refsdal selv ennå, men håper å treffe ham i løpet av dagen.

Norsk UD opplyser om at Refsdal befinner seg på et sikkert sted i Kabul, og vil bli holdt der inntil videre.

Refsdal og tolken ble tatt til fange torsdag 4. november. Kjetil Johnsen reiste til Afghanistan på mandag. Det er på det rene at Utenriksdepartementet har hatt en kontakt inn til Refsdal, og har fått snakket med ham flere ganger i løpet av oppholdet.

Forhandlinger

Johnsen sier han ikke kan si noe om hva som har foregått av forhandlinger og hva som har vært uløsende for at Refsdal og tolken ble frigitt. Heller ikke hvem som har forhandlet om løslatelsen eller om det har blitt betalt løsepenger.

- Jeg kan desverre ikke gå i detaljer om prosessen opp mot løslatelsen. Dette må vi komme tilbake til senere, sier Johnsen og henviser til Utenriksdepartementet.

Refsdal ble sluppet fri i går kveld. Det er ikke kjent hvor han og tolken ble sluppet fri, eller hvordan og med hvem de er fraktet ned fra Kunar-provinsen og til Kabul.

UD vil i ettermiddag holde en pressekonferanse om saken. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er nå på vei hjem fra sitt besøk i Kabul. Flyet med Støre tok av fra rullebanen i det beskjeden om løslatelsen ble kjent.

- Da vil de redegjøre så langt de kan i forhold til hva som er gjort i saken - så langt det er forsvarlig å fortelle om dette, sier Johnsen til NRK.

- Vårt fokus er nå å få vedkommende hjem til familen så raskt det lar seg gjøre, sier Jonsen, men kan ikke si når dette vil skje.

Gledens dag

Han betegner det som en gledens dag, både for Novemberfilm og alle de som har bidratt til det Johnsen kaller en «snarlig løsning» på kidnappingen.

Pål Refsdal reiste inn i den nordlige Kunar-provinsen på tross av advarsler fra Utenriksdepartementet på forhånd.

- Jeg kan ikke kommentere detaljer hvor han har vært eller hvorfor han har vært.

- Det jeg kan si er at han var på oppdrag for oss i forbindelse med et researchprosjekt vi gjør med tanke på en mulig film om Afghanistan, og at han ble tatt til fange i denne settingen, sier Johnsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt