NRK Meny
Normal

Victorias familie døde av ebola – Nå er hun selv blitt mor

Hun overlevde viruset selv, men mistet 21 familiemedlemmer. Victoria Yillias nyfødte sønn bringer henne trøst og nytt håp.

Ebola Bittersweet Birth

Victoria Yillia mater den nyfødte sønnen sin i sitt hjem i Kenema, i utkanten av hovedstaden Freetown. Hun har fått brystmelkerstatning av legene før de får svar på om hun fortsatt har spor av ebola i brystmelken.

Foto: Sunday Alamba / Ap

– Alt jeg har mistet har kommet tilbake til meg med dette barnet, forteller Victoria til nyhetsbyrået Ap, som traff henne dager etter fødselen.

Hun fikk sønnen bare noen minutters gange unna sykehusavdelingen i byen Kenema, hvor hun i fjor svevde mellom liv og død. Fortsatt i fullt verneutstyr av frykt for smitte, jobbet sykepleiere og leger med å hjelpe den nybakte moren med å forløse barnet.

Ebola Bittersweet Birth

Sykepleiere og leger måtte fortsatt ha på seg verneutstyr da Victoria fødte barnet.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Etter fødselen ga legene Victoria brystmelkerstatning med beskjed om å ikke amme barnet før de har tatt prøver for å være sikre på at det ikke er spor etter ebolaviruset i brystmelken hennes.

Første overlevende

Mens ektemannen Anthony gikk rundt på fødeavdelingen overlykkelig etter fødselen, braste Victoria ut i tårer. Hennes mor var ikke der til å hjelpe henne. Vise henne hva hun skal gjøre med sitt første barn. Hennes bestemor og tre eldre søstre var også borte.

Anthony og det nyfødte barnet er alt som er igjen av familie for Victoria. 21 familiemedlemmer døde av ebola da viruset herjet med denne delen av Sierra Leone.

– Fordi jeg mistet alle mine slektninger har Gud velsignet meg, og jeg kan starte en ny familie, sier hun mens hun forsiktig kjærtegner det nyfødte guttebarnet.

Victoria er ikke bare den eneste overlevende fra sin familie, hun er også den første som har overlevd ebola i Sierra Leone. Det ble feiret over hele landet. Hun møtte landets president da hun ble skrevet ut den 8. juni i fjor, og dagen er nå døpt «National survivors Day» i Sierra Leone.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ebola Bittersweet Birth

Victoria gråt da hun tenkte på dem hun mistet og tanken på at de ikke får se hennes nyfødte sønn. Hun føler likevel at hun har fått mye tilbake etter sønnens fødsel.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Spontabort

Hun møtte Anthony da hun var 16 år. De ble raskt gift, og i fjor fikk hun vite at hun var gravid. De første ukene var fulle av komplikasjoner.

Hun mistet barnet i mai 2014, og ble sendt til sykehuset i Kenema, hvor Anthony studerte. Der oppdaget man raskt at hun led av mer enn en spontanabort. 20-åringen hadde fått ebola.

Imens hadde familien hennes hjemme begynt å bli syke også.

– Vi var på sykehuset da vi fikk høre at hennes søsters gutt var død. Noen få minutter senere ringte familien igjen for å si at moren var blitt syk. Noen få dager senere var hun død, forteller Anthony.

Ebola Bittersweet Birth

– Barnabas skal bli grunnlaget for vår nye familie, sier faren.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Snart ble faren syk. Hennes bestemor og tre søstre døde også. Ektemannen visste ikke hvordan han skulle fortelle det til Victoria, og fryktet sorgen ville bidra til å ta livet av henne også. Derfor ventet han til hun ble friskere med å fortelle det.

– Hun gråt i flere uker, sier han.

«Trøstens sønn»

Da Victoria oppdaget at hun var gravid igjen, ble hun overrasket. Legene hadde sagt at de ikke visste om hun kunne få barn etter å ha hatt ebola.

Av ukjente grunner har andre overlevende lidd av spontanaborter eller fått dødfødte barn, ifølge oversykepleier Elizabeth B.M. Kamara ved Kenema-sykehuset.

Til slutt gikk fødselen ordinært for seg. De planlegger å kalle barnet Barnabas – et bibelsk navn som ofte oversettes til «trøstens sønn».

– Han vil være grunnlaget for vår familie, og en kilde til trøst for hans mor, sier Anthony stolt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt