– De som trenger det må få vaksinen så raskt som mulig

Leger Uten Grenser har bidratt med testing av den nye ebolavaksinen. – Den vil gjøre utrolig stor forskjell, sier sykepleier Sissel Overvoll.

Ebolavaksine

FUNGERER: Her er den nye ebolavaksinen.

Foto: NRK

Sissel Overvoll, Leger Uten Grenser

- MÅ FORTSETTE Å TESTE: Sissel Overvoll mener den nye vaksinen er helt avgjørende for å få bukt med ebolaepidemien.

Foto: Erlend Kjernli/NRK

– Denne dagen er stor. For helsearbeidere har det vært ekstremt frustrerende å være så maktesløse i møtet med ebola, sier sykepleier i Leger Uten Grenser, Sissel Overvoll, som selv har vært i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Nå kan maktesløsheten erstattes med håp. For som NRK skrev tidligere i dag, har Norge ledet en studie som har utviklet en ny ebolavaksine, som foreløpig virker å gi en fullstendig beskyttelse mot sykdommen

– Må fortsette

ebola-vaksine

TESTET: En ny ebolavaksine har til nå vist 100 prosent effekt.

Foto: Leger Uten Grenser

– De første resultatene viser at vaksinen er 100 prosent effektiv. Nå vil nok det tallet gå ned etter hvert, men etter alle solemerker er vaksinen svært effektiv, sa John-Arne Røttingen, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

3.300 personer har blitt vaksinert i områder der det har blitt påvist ebolasmitte. Av personene som fikk vaksinen med en gang, har ingen blitt smittet.

Leger Uten Grenser har bidratt til testingen ved å vaksinere 1.200 personer i Guinea, deriblant leger, sykepleiere, laboratoriepersonell, renholdere og begravelsesarbeidere.

– Denne vaksinen er helt avgjørende for å få bukt med epidemien. Til nå har det vært vanskelig å forhindre nye smittetilfeller, men med denne vaksinen kan vi klare å bryte smittekjeder. Vi må fortsette å teste, men resultatene til nå er lovende, sier Overvoll.

11.000 har mistet livet

Line Hegna

- FANTASTISK: Line Hegna i Redd Barna snakker om to gode nyheter denne uka.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Leger Uten Grenser mener at de som trenger vaksinen, nå må få den med en gang. De oppfordrer også til lignende tester i Sierra Leone og Liberia.

– Vi må fortsette å vaksinere frontkjempere og mennesker som har vært i kontakt med smittede. De som trenger det må få vaksinen så raskt som mulig, mener Overvoll.

I Redd Barna ser de på vaksinegjennombruddet som fantastisk gode nyheter.

– På en uke har vi først fått en vaksine mot malaria, og nå det som ser ut til å være en effektiv vaksine mot ebola. Det er fantastisk, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Hun er opptatt av at vaksinen skal bli tilgjengelig for alle.

– Prisen må være lav nok og det må rett og slett være distribusjon og et helsevesen som kan sørge for at folk blir vaksinert. Utfordringen i landene som har vært hardt angrepet er at de ikke har noe eksisterende helsesystem, noe som også bidro til at epidemien ble så stor, sier Hegna.

I Vest-Afrika har 27.000 mennesker blitt smittet av ebola og 11.000 mennesker har mistet livet som følge av sykdommen.

.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger