NRK Meny
Normal

– Overvåker terrorister, ikke nordmenn

Overvåkingsgruppen ved den amerikanske ambassaden sier de ikke overvåker vanlige borgere, men terrorister med vestlige mål over hele verden.

Huset amerikanerne skal ha drevet overvåking fra

USA skal ha drevet overvåking fra dette bygget. Norske myndigheter sier de ikke har blitt informert om amerikansk overvåking.

Foto: NRK

USAs ambassade i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: NRK

Onsdag meldte TV 2 at flere tidligere polititopper i lang tid har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA. Den amerikanske ambassaden har tidligere ikke villet uttalt seg, men sier i dag at overvåkningen ikke har rettet seg mot nordmenn.

LES: – Overvåkere hadde tilgang til politiregistre
LES: Derfor ble nordmenn overvåket
LES: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

– Vanlige borgere har intet å frykte

Ifølge Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling er Surveillance Detection Unit (SDU) verken er et hemmelig program eller driver etterretning.

– Det er viktig å huske på hva som er grunnen til overvåkingen. Det går tilbake til bombingen av den amerikanske ambassaden i Nairobi og Dar es Salaam i 1998. Vi fant ut at ambassadene ble holdt under oppsikt. For å hindre at noe lignende skulle skje i fremtiden så startet vi overvåkingsprogrammet, sier Moore til NRK.

Moore sier vanlige borgere har intet å frykte, ei heller de som har demonstrert mot USA.

Vi ser etter grenseoverskridende terrorister, mennesker som for eksempel ved et tidspunkt har hatt hovedkvartal i Afghanistan og som angriper vestlige mål over hele verden. Fokuset i programmet er å finne og hindre trusler fra dette kvarteret.

Kontraovervåking

– Det er bedre å beskrive dette som kontraovervåking. Vi vil se hvem som ser på oss. Vi ser etter folk med onde hensikter, sier Moore.

Moore kan ikke si eksakt når overvåkingen ved ambassaden i Oslo startet.

Han understreker at overvåkingen kun retter seg mot mennesker som har til hensikt å skade ambassaden og de som jobber der.

– I mange tilfeller har det vist seg at slike angrep er nøye planlagt. De samme menneskene kom gjentatte ganger for å ta bilder og observere på forhånd. Det er slike aktiviteter som bekymrer oss, sier han.

Kun holdt ambassaden under oppsikt

Moore avviser at nordmennene som jobbet eller jobber for ambassaden har drevet telefonavlytting eller overvåking av e-post og elektronisk kommunikasjon. Han sier nordmennene kun har holdt ambassaden under oppsikt.

Pressetalsmannen vil ikke kommentere om amerikanerne fortsatt overvåker ambassaden i Henrik Ibsens gate.

SDU skal avsløre overvåking av amerikanske utenriksstasjoner, og ble introdusert etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998.

LES OGSÅ: Avviser ulovlig overvåkning i Oslo

Oppdage mistenkelige aktiviteter

– SDU retter seg ikke mot vertsnasjonen eller vertsnasjonens innbyggere. Den har bare til hensikt å oppdage mistenkelige aktiviteter i nærheten av ambassaden, heter det i uttalelsen fra USAs ambassade.

Hvem overvåkingen skal ha rettet seg mot hvis det ikke er norske borgere, står det ingenting om.

I uttalelsen understrekes det også at Norge er en nær venn og alliert av USA, og at norsk lov respekteres fullt ut.

– USA står klar til å svare på ethvert spørsmål norske myndigheter måtte ha, sies det.

LES OGSÅ: Har over 200 etterretningsgrupper

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt