Har over 200 etterretningsgrupper

USA har over 200 etterretningsgrupper som arbeider for amerikanske ambassader over hele verden.

USAs ambassade i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo er ikke den eneste som har en etterretningsgruppe knyttet til seg.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I går ble det kjent at en slik etterretningsgruppe, såkalt Surveillance Detection Unit (SDU), eller Surveillance Detection Team (SDT), har jobbet i Norge siden våren 2000.

Men den amerikanske ambassaden i Oslo er langt fra den eneste som har hatt en slik gruppe jobbende for seg.

Skal hindre angrep på ambassadene

I en rapport skrevet av en tidligere medarbeider i det amerikanske utenriksdepartementet, David Haag, kommer det frem at USA i 2003 hadde over 220 etterretningsgrupper ved ambassader over hele verden.

Et overvåkingsprogram ble opprettet som en direkte konsekvens av terrorangrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi i Kenya og Dar es Salaam i Tanzania i 1998.

Ifølge Haag viste etterforskningen at terroristene i forkant av angrepene hadde overvåket begge ambassadene i lengre tid.

Derfor opprettet amerikanske myndigheter etterretningsgrupper tilknyttet mange av sine ambassader, som skulle fange opp en slik eventuell overvåking eller andre mistenkelige aktiviteter, for å hindre nye angrep.

Lokale ansatte

«SDT-ene består av lokale statsborgere, enten enkeltpersoner ansatt av utenriksstasjonen, eller skaffet av en sikkerhetsekspert, og de jobber under direkte tilsyn av amerikanske sikkerhetsmyndigheter,» ifølge Haag.

De skal jobbe kledd i sivil, til fots eller i umerkede biler. De skal være «nærmest et usynlig element, klar til å avsløre mistenkelige aktiviteter som ofte kommer i forkant av angrep,» står det.

De ansatte i etterretningsgruppene bruker blant annet videokameraer, nattsyn-utstyr og enkelte ganger forkledninger, skriver Haag, og de jobber 24 timer i døgnet, sju dager i uken.

Krever kjennskap med overvåkingsutstyr

I Norge har tidligere politi-topper jobbet for USAs etterretningsgruppe.

Også i andre land er det tydelig at det er folk med bakgrunn fra politi og etterretning som ønskes til de såkalte Surveillance Detection Units.

Stillingsannonser for SDU i Sierra Leona og Mexico viser at noen av kravene for jobbsøkere er politiutdanning, erfaring med politi- eller etterretningsarbeid, kjennskap med overvåkingsutstyr og med våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.