Hopp til innhold

Avviser ulovlig overvåkning i Oslo

Det amerikanske utenriksdepartementet avviser at deres ambassade i Oslo har foretatt ulovlig overvåking.

Philip J. Crowley

Overfor NRK slår pressetalsmann for amerikansk UD,Philip Crowley fast at all virksomhet i Norge er klarert med norske myndigheter.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Fra en leilighet utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo skal tidligere polititopper i lang tid overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA, ifølge TV2 nyhetene.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Pressetalsmann for amerikansk UD Philip Crowley sier at han ikke kjenner til overvåkningen fra en egen leilighet utenfor ambassadebygningen i Oslo, og ber NRK ta kontakt med ambassaden for å få vite hvorfor.

– Alt vi gjør er i samsvar med de avtaler vi har med ethvert land i hele verden, også Norge, sier Philip J. Crowley.

Men hvorfor har dere leid en bygning utenfor USAs ambassade i Norge – der tidligere norske politifolk og militære har oppholdt seg?

– Dette spørsmålet må stilles til ambassaden. Jeg har ikke vært der på en stund så jeg kan ikke svare på det, sier han.

I går avslørte TV2 at polititopper har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

USA skal siden våren 2000 ha bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) med mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

(artikkelen fortsetter uder grafikken)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Overvåkerne skal ifølge TV 2 ha hatt tilhold i et bestemt lokale i hovedstaden, der overvåkningen har pågått «24 timer i døgnet» siden våren 2000.

Nære bånd

Crowley sier sikkerheten på ambassaden innenbærer et sammerbeid mellom amerikanske og norske sikkerhetsfolk.

– Vi har nære bånd med den norske regjeringen og deler informasjoner. Vi har det samme mål når det gjelder å beskytte vår ambassade og andre diplomater i Norge.

Pressetalsmannen avviser altså at norske myndigheter ikke skulle kjenne til den overvåkingsaktivitet som er tilknyttet USAs ambassade i Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt