Hopp til innhold

Derfor ble nordmenn overvåket

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Terrorangrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998 er årsaken til at mange nordmenn er blitt overvåket på norsk jord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På samme dag, 7. august 1998, ble de amerikanske ambassadene i Nairobi i Kenya og Dar es Salaam i Tanzania angrepet av terrorister med en bilbombe. Flere enn 200 mennesker ble drept.

Angrepene ble knyttet til Al Qaida og førte til at terrornettverkets leder Osama bin Laden havnet på FBIs liste over verdens 10 meste ettersøkte.

Etterretningsgrupper en del av nye sikkerhetstiltak

Angrepene førte også til at USA gjennomgikk sikkerheten ved 260 utenriksstasjoner rundt om i verden, for å finne ut hva som kunne gjøres for å hindre at lignende angrep kunne skje igjen.

I november 1999 ble dette arbeidet fullført. Det var funnet svakheter og mangler ved sikkerheten på flere av ambassadene, og tiltak for å bedre situasjonen ved utenriksstasjonene ble presentert.

Loftsleiligheten der etterreningsgruppen overvåket for USA

I denne loftsleiligheten like ved den amerikanske ambassaden, hadde de tidligere polititoppene, som har drevet overvåking av nordmenn, sitt hovedkvarter.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Blant tiltakene var såkalte Surveillance Detection Teams, noen steder også kalt Surveillance Detection Units, etterretningsgrupper som skulle drive systematisk overvåking for å kunne oppdage planleggingen av eventuelle terrorangrep rettet mot de amerikanske ambassadene.

Sikkerhetstiltakene ble satt i gang, og i mai 2000 presenterte generalinspektør Jacquelyn L. Williams-Bridgers ved USAs utenriksdepartement situasjonen for den amerikanske utenrikskomiteen.

Det var kort tid etter at et Surveillance Detection Team skal ha startet sitt arbeid i Norge.

– Det er klart at våre utenriksstasjoner er i fare. Utenriksdepartementet har imidlertid gjort store fremskritt for å bedre sikkerheten på våre utenriksstasjoner, og i dag er de sikrere enn de var for 18 måneder siden, sa Williams-Bridgers.

«Hovedkontoret bør være utenfor ambassaden»

I en rapport hun har laget om sikkerhetstiltakene, kommer det frem at:

«Den ideelle ambassaden er sikret gjennom at det er minst 100 meter fra muren som omringer ambassaden, til selve ambassadebygget. Muren er godt opplyst, og den bør være under konstant kameraovervåking. I tillegg skal en etterretningsgruppe arbeide for å finne ut og vurdere om mulige terrorister overvåker utenriksstasjonen.»

I rapporten ligger det også en tegning over hvordan en best mulig sikret ambassade bør se ut.

På tegningen kommer det klart frem at etterretningsgruppen skal ha sitt kontor utenfor den amerikanske ambassaden.

Dette tyder på at gruppen som skal ha drevet systematisk overvåking av nordmenn på norsk jord i ti år, har fulgt oppskriften fra det amerikanske utenriksdepartementet nøyaktig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skisse over sikret ambassade

På denne tegningen over hvordan USAs utenriksdepartement ønsker at ambassadene skal sikres, ligger etterretningsgruppens hovedkvarter utenfor selve ambassaden.

Foto: Faksimile rapport fra USAs utenriksdepartement

Hovedkvarteret til etterretningsgruppen, bestående av tidligere polititopper, som jobbet på vegne av amerikanske myndigheter i Norge, var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Gruppen skal ha jobbet med å være på utkikk etter og kartlegge personer som direkte eller indirekte kan knyttes til mistenkelig aktivitet, som kan utgjøre en trussel for USAs ambassade i Oslo.

– Politioppgaver i Oslo er det bare norsk politi som skal utføre. Ingen fremmede makter skal gjøre slike tiltak, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK i går.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger