E-tjenesten tror nordmenn kriger for ISIL i Irak

Nordmenn klatrer på lederstigen i terrororganisasjonen ISIL. Flere deltar trolig også i aksjonene i Irak sier generalløytnant Kjell Grandhagen til TV 2.

Parade i Mosul

Et bilde publisert på en ytterliggående islamistisk nettside, men bekreftet fra andre hold, viser ISIL-styrker som paraderer ned hovedgaten i Mosul etter å ha inntatt byen.

Sjefen for Etterretningstjenesten er svært bekymret for situasjonen og sier at hvis ISIL lykkes så vil området bli et nytt fristed for internasjonal terrorisme.

– I Irak er det store spørsmålet om man klarer å holde dette landet samlet eller om det går mot en oppsplitting. Det er alvorlig i seg selv. Det andre vi kan se i dette er fremveksten av en område der terrororganisasjoner, og spesielt da ISIS, kan operere ganske fritt og drive sin virksomhet – på randen av Europa. Og det sier seg selv at det langsiktig representerer en trussel mot hele den vestlige verden hvis dette skulle lykkes, sier Grandhagen til TV 2.

Han sier videre at dette er en meget alvorlig situasjon, fordi det kan utvikle seg til et friområde for internasjonal terrorisme som man ikke har sett siden Al Qaida hadde tilsvarende friområde i Afghanistan og grenseområdene mot Pakistan.

Mange fremmedkrigere

– ISIL har blitt en sterk terrororganisasjon, fordi de har tiltrukket seg så mange fremmedkrigere sier Grandhagen.

Rundt 50 personer har reist fra Norge for å bli med i ISIL ifølge E-tjenesten.

– Vi har noen indikasjoner på at det kan være nordmenn også i Irak, som deltar i ISILs operasjoner der. Det er jo slik at grensen mellom Syria og Irak i dag er ikke-eksisterende. Og vi må regne med at nordmenn også kan bli brukt på irakiske områder, sier han.

Enkelte nordmenn har vært med i flere år og har klatret på rangstigen.

– Det er klart at man kommer ikke dit uten at man har vist ferdigheter innenfor strid og terrorrelaterte forhold. Det at nordmenn får det, og også det at de er så lenge i området, det gir en herding som det er grunn til å frykte, sier Grandhagen.

IRAQ-UNREST

Et bilde gjort tilgjengelig av jihadist Twitter-konto Al-Baraka nyheter 13 juni 2014,viser angivelig ISIL-styrker i kamp med irakiske soldater på et ukjent sted i nærheten av den irakiske-syriske grensen, i distriktet av Sinjar, nordvest i Irak.

Foto: Afp

– Det er tegn på at nordmenn er i Irak

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, sier det kan være nordmenn blant islamistene som nå er på offensiven i Irak.

– Det har dukket opp enkelte tegn på nett om at nordmenn er i Irak sammen med ISIL.

I Syria har jihadister fra Europa blitt tatt imot med åpne armer, også nordmenn. Akkurat hvor mange nordmenn som har reist til Syria er ikke kjent, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen.

Nordmenn varetektsfengslet for terrorplaner

25. mai i år ble tre menn i 20-årene, siktet for terrorplaner i Syria, varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud.

PST mener de tre terrorsiktede mennene har hatt planer om å slutte seg til ISIL i Syria, som av FN er erklært som en terrororganisasjon, og at to av dem også med skjellig grunn til mistanke har deltatt som fremmedkrigere for terrororganisasjonen.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt