Hopp til innhold

– Nordmenn kjemper for ISIL i Irak

– Det er indikasjoner på at nordmenn kjemper med den ekstreme islamistgruppa ISIL i Irak, sier terrorforsker Thomas Hegghammer.

ISIL i Irak

9. juni ble dette bildet, av det som skal være ISIL-opprørere i Samarra, lastet opp på jihadist-nettstedet Welayat Salahuddin.

Foto: - / Afp

De siste dagene har islamistgruppen ISIL – Den islamske staten i Irak og Levanten – tatt kontroll over flere byer i Irak, og torsdag kom det meldinger om at de har kapret store mengder avanserte amerikanske våpen.

Thomas Hegghammer

Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier det er enkelte tegn på nett som tyder på at nordmenn kriger i Irak.

Foto: NRK

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, sier det kan være nordmenn blant islamistene som nå er på offensiven i Irak.

– Det har dukket opp enkelte tegn på nett om at nordmenn er i Irak sammen med ISIL.

I Syria har jihadister fra Europa blitt tatt imot med åpne armer, også nordmenn. Akkurat hvor mange nordmenn som har reist til Syria er ikke kjent, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen.

– Svært bekymringsfullt

Hegghammer mener norske myndigheter har grunn til å være på vakt.

– At nordmenn også kan bli brukt av ISIL i Irak – er svært bekymringsfullt. Det viser seg at de stiller seg til disposisjon for ISIL utenfor Syria. Når de gjør det i Irak, kan de gjøre det i Libanon og på sikt også i Vesten, sier Hegghammer.

Hvorfor vil ISIL bruke dem i Irak?

– De er nyttige i propagandaøyemed. Det gir inntrykk av å være en multinasjonal organisasjon som har støtte i hele verden. Så vet de også at når en utlending blir drept i krigssonen, så kan det inspirere kamerater eller andre i hjemlandet, som ser at den som dem har reist ned og blitt martyr, sier FFI-forskeren.

Kaotisk situasjon

ISILs offensiv førte torsdag til at Sikkerhetsrådet møttes for å diskutere situasjonen i Irak.

– Han følte seg trygg på at Bagdad er godt beskyttet og at myndigheten har kontroll. Så det er ingen umiddelbare fare for at volden sprer seg til Bagdad, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin etter orienteringen.

Men Mladenov påpekte at det var fare for at volden kunne fortsette å spre seg nord i landet.

På videotelefon informerte Nickolay Mladenov, lederen for FNs delegasjon til landet, om ISILs plutselig offensiv i nord.

Også USAs president Barack Obama har uttrykt sin bekymring. Han utelukker ikke noe for å hindre at jihadistene får fotfeste.

– Alle muligheter blir vurdert, men ikke støvler på bakken, het det i en uttalelse fra departementet.

Kan bli brukt i Syria

Den syriske journalisten Fadi Zaidan ISIL vil bruke sine nyervervede våpen både mot det syriske regimet og i kampene innad blant opprørerne.

– ISIL har fra tidligere av hatt tilgang til bedre våpen en mange av de mer sekulære opprørsgruppene. Nå kommer de til å få et enda større overtak i kampene mot dem, Zaidan til SVT torsdag.

I tillegg til de nye våpnene har den militære suksessen ført til at ISIL har fått flere soldater.

– Rykter sier at ISIL onsdag befridde over 2000 islamske terrorister fra fengsler i Mosul. Mange av dem kommer med stor sannsynlighet til å kjempe med ISIL, sier Fadi Zaidan.

AKTUELT NÅ