Hopp til innhold

– Det er mye frykt i Gaza nå

Den norske legen Mads Gilbert sier palestinerne er redde for at Israel trapper opp bombingen før en eventuell våpenhvile. – Det er en vanlig taktikk, det er mye frykt i Gaza nå.

Mads Gilbert

Den norske legen Mads Gilbert er tilbake i Gaza. Her er han på Shilad-sykehuset i Gaza by.

Foto: Hatem Moussa / Ap

Tirsdag ettermiddag kom meldingene om at det nærmer seg en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Den norske legen Mads Gilbert har tilbrakt formiddagen på Shilad-sykehuset i Gaza by, der han har behandlet noen av dem som har blitt skadd av israelske raketter. Han forteller at det foreløpig er lite som minner om en stabil situasjon i området.

– Det har vært en brutal ettermiddag. Tretten drepte kom inn fra to forskjellige bombeangrep. Barn var revet helt i stykker, det var forferdelige scener, og flere titalls var skadde, sier Gilbert på telefon til Dagsnytt 18.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mads Gilbert

Lege Mads Gilbert (t.h.) og en palestinsk kirurg i arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza by mandag kveld.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

– Brant opp 300 meter unna

Gilbert sier at de palestinske helsearbeiderne ved sykehuset gjør en heroisk innsats. Tirsdag fikk de besøk av blant andre Hamas-leder Ismail Haniyeh, samt flere representanter fra Den arabiske liga.

– I den forbindelse var det et voldsomt oppbud av journalister. Like besøket etter skjøt israelerne en rakett mot to palestinske journalister, bare 300 meter fra sykehuset her hvor vi er. Begge journalistene brant opp levende i bilen, sier Gilbert.

Ifølge nyhetsbyrået maannews jobbet de to journalistene for TV-kanalen Al-Aqsa TV. I løpet av den snaue uken som har gått siden lederen for den militære delen av Hamas ble drept, har over 130 palestinere mistet livet. Rundt 1000 palestinere har blitt skadet.

– Det er lite som minner om våpenhvile, og de israelske rakettangrepene blir stadig mer brutale.

Ifølge Gilbert har palestinerne også registrert at det er snakk om en våpenhvile. Samtidig sier han at palestinerne frykter at Israel vil trappe opp angrepene voldsomt opp før en eventuell våpenhvile vil tre i kraft.

– Det er en vanlig taktikk, og det er mye frykt i Gaza nå, sier Gilbert.

Artikkelen fortsetter under video:

Under opptaket til mandagens Urix smalt det.

NRKs korrespondent Mikkel Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Gaza mandag. Plutselig utløses en eksplosjon like i nærheten.

Røde Kors: Veldig, veldig vanskelig

Sven Mollekleiv er president i Norges Røde Kors, som samarbeider tett med søsterorganisasjonen Røde Halvmåne om det humanitære arbeidet på Gazastripen. Mollekleiv beskriver dette arbeidet som «veldig, veldig vanskelig».

– Vi ser at ambulansene holder på døgnet rundt. Når de kommer ut for å hjelpe sårede og frakte døde, så blir de selv mål. Vi ser at frivillige fra Røde Halvmåne har blitt truffet og skadet. Samtidig ser vi at antallet og omfanget øker dramatisk, ikke minst gjennom dagen i dag, sier Mollekleiv til NRK.

Mollekleiv peker også på problemene som oppstår når hus bombes, slik at vann og strøm forsvinner. Samtidig må befolkningen på Gazastripen hele tiden leve med en overhengende følelse av å være i livsfare.

– Folk slutter å gå ut, og dette er en befolkning som er i fengsel i sin egen by. Granater kan treffe hvor som helst, og frykten råder, sier Mollekleiv.

Han understreker at 70 prosent av de som har blitt drept og skadd så langt er sivile.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sven Mollekleiv

President i Røde Kors, Svein Mollekleiv, kaller det humanitære arbeidet på Gaza-stripeb «veldig, veldig vanskelig».

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Leter etter nye mål

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen understreker på telefon fra Gaza at ikke noe er bekreftet når det gjelder våpenhvilen. Han forteller at det fortsatt er svært urolig i Gaza, og at han så flere sårede og døde da han var innom Shilad-sykehuset sammen med Gilbert i formiddag.

– Egypt sier at forhandlingene fortsatt pågår, men at de håper på å bli ferdige i løpet av kvelden. Israelerne sier at det ikke er inngått noen avtale, og at alle muligheter holdes åpne.

Mikkelsen legger til at det nå er tydelige tegn på at man nærmer seg en avtale.

– Men her i Gaza er det ikke mye som minner om en våpenhvile, sier Mikkelsen, og forteller at han fortsatt hører droner over seg i luften.

– De har vært der i syv dager, og når de flyr på den måten betyr det at de leter etter mål, og at det kommer bombing relativt snart, sier Mikkelsen.

Tror ikke på langvarig våpenhvile

Tidligere tirsdag slapp Israel flygeblader over nordlige boligområder på Gazastripen. I disse oppfordres befolkningen til å komme seg inn bykjernen. Som følge av dette har Mikkelsen sett flere som har flyktet med esler og det man har av eiendeler.

– Blir det bakkeinvasjon er dette områder som blir hardest rammet.

Mikkelsen mener flygebladene enten kan ses på som forberedelser til en bakkeinvasjon. Alternativt som en del av et politisk spill, der forvirring står sentralt. Uansett har han ikke tro på at en eventuell våpenhvile vil medføre noen form for vedvarende ro i området.

– Det er ikke noen fredsavtale, og så lenge det ikke er noen politisk horisont tror jeg ikke nødvendigvis den vil vare så veldig lenge.

– Ingen er beroliget her

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold befinner seg i Tel Aviv. Hun sier at israelske myndigheter ikke har bekreftet våpenhvilen israelske medier skriver om, med Hamas som kilde.

På en pressekonferanse tidligere i dag sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon at man ønsket en langvarig løsning på konflikten.

– Men alle israelere sier at hvis kampene slutter nå, så er det ingen løsning. Dette fordi alle israelere vet at Hamas kan nå dem langtrekkende raketter, til og med Tel Aviv og Jerusalem er truet. Det er ingen som er beroliget her, sier Wold.

– Det vi ser at israelernes egentlige forhandlingspartner på den palestinske siden, nemlig regjeringen i Ramallah, er helt ute på sidelinjen. Men Hamas, med sine raketter og sin styrke, har satt seg i en posisjon hvor Netanyahu er nødt til å ta dem på alvor.

Wold tror det vil være vanskelig for Benjamin Netanyahu å etterkomme kravene fra Hamas.

– Det er ikke veldig mang som tror det vil bli en våpenhvile. Hamas krever at blokaden opphørets og de krever å få tilbake havet sitt. For en mann som Netanyahu, som hater Hamas, så er det veldig store krav, sier Wold.

SISTE NYTT

Siste nytt