NRK Meny
Normal

Eide: Våpenhvilen kan være på plass om kort tid

Norges utenriksminister Espen Barth Eide har tett kontakt med fredsforhandlerne i Egypt og tror en våpenhvile på Gaza er like rundt hjørnet.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

Espen Barth Eide er optimistisk på tanke på en våpenhvile på Gaza.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg er relativt optimistisk akkurat nå. Jeg føler Egypt spiller en konstruktiv rolle som tilrettelegger for en form for forhandlinger, og vi skal ikke utelukke at vi står foran en våpenhvile i nær fremtid, men vi vet det ikke, sier Espen Barth Eide til NRK.

Hva bygger du det på?

– Det bygger jeg på at vi er i veldig tett kontakt med egyptiske myndigheter, men også på kontakter vi har på israelsk og palestinsk side. Vi opplever at det i utgangspunktet er en interesse i begge leiere om å komme seg ut av den voldsspiralen man nå er opp i.


– Men dette krever en solid mellompart og støtte fra det internasjonale samfunn. Og litt av vår rolle har vært å støtte opp om det Egypt gjør og sørge for at andre også gjør det.

Intense forhandlinger

De siste dagene har det foregått intense forhandlinger i Kairo ledet av Egypts president Mohamed Morsi. Sammen med Tyrkia og Qatar har det nye egyptiske lederskapet tatt initiativet til en fredsplan.

Mandag ettermiddag holdt Hamas’ eksilleder Khaled Mishaal en pressekonferanse der han blant annet sa at Hamas ikke godtar kravene om at rakettangrepene på Israel må stanses og at Israel må ta initiativet til våpenhvilen.

– Israel må ta det første skrittet mot en våpenhvile. Den som startet krigen, må avslutte den, sier han.

Ifølge den israelske nettavisen Yediot Ahronot gir Israel palestinerne mellom 36 og 72 timer på å akseptere en sekspunkts plan for en våpenhvile.

Nå trappes forhandlingene ytterligere opp, og går inn i en avgjørende fase, og dag ble det kjent at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha gått med på å utsette en militæroperasjon på bakken i Gaza i ett døgn, ifølge Al Jazeera.

Innrykk av diplomater

En rekke internasjonale ledere har besøkt området de siste dagene, i forsøk på å stanse volden. Flere er på vei.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal tirsdag møte lederen for Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, samt dra til Israel.

Samtidig reiser USAs utenriksminister Hillary Clinton tirsdag fra Kambodsja til Jerusalem, for å møte Israels statsminister Netanyahu.

Clinton skal deretter møte de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah på Vestbredden, før hun drar til Kairo.

– Det er viktig at USA engasjerer seg, de har kanskje ikke den rollen de en gang hadde, men de er fortsatt viktig. Ikke minst på grunn av sine kontakter på israelsk side. Det at USA også støtter opp om Egypts rolle som gir kredibilitet og oppbakking til fredssamtalene, sier Eide.

Også Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu og flere utenriksminister fra arabiske land er også ventet til Gaza i dag.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

Espen Barth Eide mener det er viktig at USA støtter opp om Egypts rolle.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt