Hopp til innhold
Kommentar

Gaza holder pusten

Selv om det er gode grunner til å presse fram en avtale, raser fortsatt krigen her i Gaza, skriver Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Nasjonalbanken i Gaza

Brannslukking i nasjonalbanken i Gaza.

Foto: MAJDI FATHI / Afp

Det er sjuende dagen i krigen. Gaza er like stille som den var den første dagen.

Gatene ligger folketomme. I ny og ne kan jeg høre et smell eller lyden av en utgående rakett. Her jeg befinner meg, litt i utkanten av Gaza by, er har jeg ikke sett en bil på veiene så langt i dag. I mens forhandles det i Kairo om en våpenhvile.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Mange prøver seg

Arabiske ledere og politikere står i kø for å komme til Gaza.

Arabiske ledere og politikere står i kø for å komme til Gaza.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs Midtøstenkorrespondent

I dag kommer en delegasjon fra Den arabiske liga, før det har vi hatt en fra Tunisia og en fra Egypt. FNs generalsekretær Ban ki-Moon har vært i Kairo og ventes til Jerusalem. Frankrikes utenriksminister Lauren Fabius har besøkt Israel med en fredsplan de har tenkt sammen med Qatar og den allestedsnærværende og fortsatt like unyttige Tony Blair som er representant for FN-kvartetten i Midtøsten, prøver seg også.

FØLG UTVIKLINGEN I GAZA: NRKs samleside

Våpenhvilehåp

Men det er i Kairo det skjer. Der sitter utsendinger fra Israel og forhandler indirekte med Hamas om en våpenhvile. De egyptiske mellommennene kommer fra etterretningsvesenet og utenriksdepartementet. President Mohammed Morsi er personlig involvert og nå kommer også snart amerikanerne mer direkte med. Utenriksminister Hillary Clinton ankommer Jerusalem i kveld og vil antakelig fortsette videre til den egyptiske hovedstaden.

I første omgang dreier det seg om å få på plass en kortsiktig våpenhvile som skal gjøre det mulig å med en mer langsiktig avtale.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs Midtøstenkorrespondent

I første omgang dreier det seg om å få på plass en kortsiktig våpenhvile som skal gjøre det mulig å med en mer langsiktig avtale. Israel krever stans i rakettutskytinger, Hamas vil ha åpnet blokaden og begge vil ha internasjonale garantier. Hamas vil de sikre seg mot framtidig drap på egne ledere. Israel ønsker stans i våpenimporten til Gaza.

Begge deler er lite sannsynlig i praksis, men ved en avtale vil begge parter måtte gjøre gode miner til slett spill.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Kan gå galt

Akkurat nå er signalene om en avtale gode. Det er fortsatt avstand, men partene som er involvert er så tunge at alt annet enn form for enighet vil ha store konsekvenser, langt utover Gazas grenser.

Midtøsten er midt oppe i store politiske endringer, større enn de har vært siden løsrivelsen fra europeisk dominans på 1950-tallet. Men selv om det er gode grunner til å presse fram en avtale, raser fortsatt krigen her i Gaza, om enn noe mindre intenst enn de foregående dagene. Det skal ikke mer til enn enda en israelsk feilbombing eller at en av de palestinske rakettene treffer et bolighus i Israel, for at alt kollapser. Da står en israelsk bakkeinvasjon for tur.

Det er derfor Gaza holder pusten.