NRK Meny
Normal

Israel advarer Gaza om en mulig invasjon

Israelerne slipper flygeblader over Gaza for å advare om en mulig invasjon. Like før hadde Egypts president Mohamed Morsi sagt at en våpenhvile vil være på plass om noen timer.

Flygeblad Gaza

Reporteren til Sky News i Gaza har lagt ut et bilde av dette flygebladet på Twitter.

Foto: Fra Twitter

Mohammed Morsi

VÅPENHVILE PÅ VEI: – Farsen med israelske angrep vil stanse i dag, tirsdag, og arbeidet for å få til en våpenhvile mellom palestinerne og israelerne vil gi positive resultater innen noen timer, sier Egypts president Mohamed Morsi.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Farsen med israelske angrep vil stanse i dag, tirsdag, og arbeidet for å få til en våpenhvile mellom palestinerne og israelerne vil gi positive resultater innen noen timer, sier Morsi til det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA.

De siste dagene har det foregått intense forhandlinger i Kairo ledet av Egypts president Mohamed Morsi. Sammen med Tyrkia og Qatar har det nye egyptiske lederskapet tatt initiativet til en fredsplan.

Advarer om invasjon

Samtidig som det kommer gode nyheter fra Kairo rapporteres det om at israelske fly slipper flygeblader over Gaza som oppfordrer innbyggerne der å evakuere hjemmene sine så fort som mulig på grunn av en nært forestående invasjon.

– Vi slipper flygeblader over Gaza nå og advarer sivile om at de må holde seg unna Hamas' bygninger og kontorer, skriver en talsmann for det israelske militære på Twitter.

På flygebladene står det at det er bestemte gater som bør brukes. Det står også at alle som følger denne ordren, vil være trygge.

Journalister i Gaza forteller at de ser innbyggere som bærer med seg madrasser og tepper for å tilbringe natten i skolebygg. Samtidig gjaller oppfordringer fra Hamas over høyttalere i Gaza by. De ber folk om å ikke følge de israelske rådene, men å heller holde seg hjemme.

Hamas mener flygebladene kan være psykologisk krigføring fra Israel.

Innrykk av diplomater

En rekke internasjonale ledere har besøkt området de siste dagene, i forsøk på å stanse volden. Flere er på vei.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal tirsdag møte lederen for Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, samt dra til Israel.

Samtidig som lederne i Den arabiske liga var i Gaza by drepte israelske raketter minst fem mennesker i Sabra-området.

– Seks mennesker ble drept og to andre såret i et israelsk angrep, sier en talsmann for helsedepartementet, Ashraf al Qudra til nyhetsbyrået AFP.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

USA-STØTTE: – Det at USA også støtter opp om Egypts rolle som gir kredibilitet og oppbakking til fredssamtalene, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

USAs utenriksminister Hillary Clinton reiser tirsdag fra Kambodsja til Jerusalem, for å møte Israels statsminister Netanyahu.

Clinton skal deretter møte de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah på Vestbredden, før hun drar til Kairo.

– Det er viktig at USA engasjerer seg, de har kanskje ikke den rollen de en gang hadde, men de er fortsatt viktig. Ikke minst på grunn av sine kontakter på israelsk side. Det at USA også støtter opp om Egypts rolle som gir kredibilitet og oppbakking til fredssamtalene, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Også Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu og flere utenriksminister fra arabiske land er også ventet til Gaza tirsdag.

Krav på krav

Det er ikke kjent hva den egyptiske våpenhvileplanen går ut på, men både Israel og Hamas lagt frem krav.

Mandag ettermiddag sa Hamas’ eksilleder Khaled Mishaal at Hamas ikke godtar kravene om at rakettangrepene på Israel må stanses, og at Israel må ta initiativet til våpenhvilen.

Hamas-leder Khaled Mishaal

Mandag ettermiddag sa Hamas’ eksilleder Khaled Mishaal at Hamas ikke godtar kravene om at rakettangrepene på Israel må stanses, og at Israel må ta initiativet til våpenhvilen.

Foto: Khaled al-Hariri / REUTERS

– Israel må ta det første skrittet mot en våpenhvile. Den som startet krigen, må avslutte den, sa han.

Ifølge den israelske nettavisen Yediot Ahronot gir Israel palestinerne mellom 36 og 72 timer på å akseptere en sekspunkts plan for en våpenhvile.

Nå trappes forhandlingene ytterligere opp, og går inn i en avgjørende fase, og dag ble det kjent at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha gått med på å utsette en militæroperasjon på bakken i Gaza i ett døgn, ifølge Al Jazeera.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har insistert på at «det første og absolutte grunnlaget for en våpenhvile er å stanse all skyting fra Gaza».

(Saken fortsetter under bildet)

Israelske kvinner i dekning mens flyalarmen går i Jerusalem

GAZA-RAKETT: Israelske kvinner i dekning mens flyalarmen går i Jerusalem tirsdag. En rakett avfyrt av palestinske militante på Gazastripen kom i retning av byen, men landet utenfor.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Rakettangrep like før

Kort tid før Morsis uttalelser om våpenhvile kom, rammet en rakett skutt av palestinske militante fra Gazastripen et område utenfor Jerusalem.

Raketten som ble skutt mot Jerusalem tirsdagm landet i Gush Etzion, en samling jødiske bosettinger sørøst for Jerusalem på Vestbredden.

Innbyggerne i sentrum av Jerusalem kunne i forkant høre flyalarm for første gang på flere tiår. Det var mulig å høre eksplosjonen inne i byens sentrum.

Det er andre gang at en rakett har blitt skutt mot Jerusalem siden forrige onsdag, da Israel innledet en offensiv mot Gazastripen.

Raketten som kom mot Jerusalem på fredag traff i det samme området som dagens rakett. Heller ikke da ble noen personer skadd.

(Saken fortsetter under bildet)

Israelsk angrep mot Gaza

ANGREP: Israel har gått til angrep mot flere mål på Gazastripen siden forrige onsdag. Israelerne sier at de forsvarer seg mot rakettangrep fra palestinske militante, som har skutt mange raketter inn i Israeel.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Mer sofistikerte våpen

Jerusalem ligger nesten 80 kilometer fra Gaza, og er den mest fjerntliggende byen de militante palestinerne har forsøkt å ramme.

Rakettskytingen mot Jerusalem tirsdag og fredag, samt mot Tel Aviv-området, viser at de militante får stadig mer avanserte våpen, skriver nyhetsbyrået Ap.

Ifølge Hamas radio var raketten et iransklaget M75-missil som ble satt sammen på Gazastripen, melder al Jazeera.

M-75-raketten virker å ha overrasket israelske forsvarstjenestemenn, skriver Ap.

Etter å ha skutt raketter over grensen i lengre tid, har palestinske militanter intensivert sin rakettskyting mot Israel, siden forrige onsdag. Flere hundre missiler er skutt langt inn i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt