NRK Meny
Normal

Tror de kan finne flere Boko Haram-gisler

Til sammen rundt 500 kvinner og jenter som ble holdt fanget av Boko Haram, er blitt reddet hittil denne uken. Hæren i Nigeria mener det er grunn til å tro at de kan finne og redde enda flere.

Kvinner og barn som er blitt holdt som gisler av Boko Haram

REDDET: Den nigerianske hæren har offentliggjort dette bildet, som skal være tatt denne uken i Sambisa-skogen. Nær 500 kvinner og jenter er denne uken reddet fra Boko Harams fangenskap.

Foto: Nigerias hær / Afp

General Chris Olukolade, talsmann for det nigerianske militæret, sier at hæren skal rydde Sambisa-skogen, nord i Nigeria, fullstendig.

– Det er stort håp om å finne enda flere av gislene terroristene holder fanget, sier Olukolade, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag ble 200 jenter og 93 kvinner reddet fra Sambisa-skogen. Hæren opplyste da at den hadde ødelagt tre av Boko Harams leire i Sambisa-skogen, som ligger i delstaten Borno, nordøst i landet.

Sambisa-skogen er den islamistiske gruppens høyborg i området.

Flere reddet

Torsdag offentliggjorde hæren at nigerianske soldater hadde reddet ytterligere 160 personer fra skogen.

– Det er rundt 60 kvinner og 100 barn, sa talsmann Sani Usman til AFP da.

Ifølge Usman ble en kvinne drept i kampene med Boko Haram, mens åtte av dem som ble reddet, ble såret. I tillegg ble en soldat drept og fire andre såret.

Olukolade sier torsdag at den nigerianske hæren nå har ødelagt 13 av Boko Harams leire i skogen, som han beskriver som Boko Harams «siste bastion».

Ifølge ham er kvinnene og barna blitt holdt som gisler under «fryktelige og umenneskelige forhold».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En nigeriansk soldat snakker med noen jenter som skal ha blitt holdt fanget av Boko Haram

JENTER OG KVINNER: Ifølge Amnesty International er flere enn 2000 kvinner og barn blitt bortført av Boko Haram siden begynnelsen av 2014. Her snakker en nigeriansk soldat med noen av jentene som skal ha blitt løslatt denne uken.

Foto: Nigerias hær / Afp

Venter på identifisering: – Vet ikke om Chibok-jentene er blant de løslatte

Alle de frigitte gislene er ennå ikke identifisert.

– Vår viktigste prioritet har vært å få dem i sikkerhet, og så få bekreftet deres virkelige identitet, hvor de kommer fra, hvordan de havnet i skogen og så videre, sier Olukolade.

– Vi henter stadig ut flere personer fra skogen. Så lenge det omfattende identifiseringsarbeidet fortsatt pågår, kan ingen si noe sikkert om noen av Chibok-jentene er blant dem eller ikke.

I april i fjor ble flere enn 200 skolejenter bortført ved den nordlige landsbyen Chibok.

– Jeg bortførte jentene deres, og jeg vil selge dem på markedet, sa leder Abubakar Shekau i Boko Haram i en video.

Kidnappingene vakte sinne og oppstandelse både i Nigeria og internasjonalt og utløste kampanjen «Bring back our girls», som engasjerte blant andre USAs førstedame Michelle Obama og den pakistanske skolejenta, og nå fredsprisvinner, Malala Yousafzai.

Ifølge en rapport fra Amnesty International har flere enn 2000 kvinner og barn blitt bortført av Boko Haram siden begynnelsen av 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt