Håper søsteren er satt fri fra Boko Haram

NAIROBI (NRK): Mange familier i Nigeria venter nå i spenning om deres døtre eller søstre er blant de over 200 jentene som ble befridd fra Boko Haram.

Hanwa Usman

Hanwa Usman sin søster er kidnappet av Boko Haram. Nå håper hun på gode nyheter fra myndighetene.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Myndighetene jobber nå med å intervjue og identifisere de 200 jentene og 93 kvinnene som ble reddet av den nigerianske hæren fra Sambisa-skogen i det nordlige Nigeria. Stedet der det tidligere har kommet meldinger om at jentene fra Chibok har befunnet seg.

Spent

Nå er det mange spente familier som venter på en telefon fra myndighetene.

– Vi fikk nyheten i går, og vi er veldig spent på om søsteren min nå er satt fri, forteller Hanwa Usman til NRK.

I fjor var søsteren en av de 276 jentene som ble kidnappet fra kostskolen i Chibok, hun klarte aldri å rømme og familien har ikke fått noe livstegn fra henne siden.

– I dag er jeg veldig glad for at så mange jenter har unnsluppet Boko Haram, sier Usman, som lenge har trodd at søsteren har mistet livet, men gårsdagens nyhet gir nytt håp.

Usikkert hvem som er sluppet fri

En oberst fra hæren avkreftet i går at de befridde jentene var skolejentene.

– Styrkene har reddet 200 bortførte jenter (ikke Chibok-jentene) og 93 kvinner, skrev oberst Sani Usman i en tekstmelding til nyhetsbyrået Reuters, men myndighetene i landet sier at det er for tidlig å slå fast at ingen av de befridde var blant de bortførte skolejentene.

Det er mange andre jenter og gutter som er forsvunnet i disse konfliktområdene. De er blitt bortført, rekruttert som barnesoldater eller tvunget på flukt, ifølge UNICEF.

Unge kvinner og jenter som senere har klart å rømme, forteller til organisasjonen at de ble holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer.

Offensiv

Den væpnede, islamistiske gruppen Boko Haram har base i Nord-Nigeria.

Regjeringshæren i Nigeria innledet tidligere i vår en offensiv mot Boko Haram, med støtte fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

På ettårsdagen for bortføringen av skolejentene sa Nigerias nyvalgte president Muhammadu Buhari at han vil gjøre det han kan for å finne jentene. Han sa imidlertid da at de fremdeles ikke visste hvor jentene befinner seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt