Hopp til innhold

2000 kvinner og barn bortført av Boko Haram: – Jeg kjente lukten av døde kropper

NAIROBI (NRK): Bortførte kvinner og barn blir brukt som sexslaver, tvangsgiftet og trent til kamp. Det er blant de sjokkerende detaljene som kommer frem i en ny rapport fra Amnesty om Boko Harams overgrep i Nigeria.

Kidnappede jenter i Nigeria

KIDNAPPET: Dette bildet skal vise flere av jentene som ble kidnappet av Boko Haram på skolen i Chibok.

Foto: AP PHOTO / Ap

– Jeg var blant jentene som ble trent til å skyte. Jeg ble også lært opp til å håndtere bomber og hvordan angripe en landsby, forteller 19 år gamle Aisha til Amnesty.

Aisha ble bortført av de militante islamistene i Boko Haram under et bryllup i september i fjor, sammen med søsteren sin, bruden og brudens søster.

Hennes historie presenteres i en ny rapport fra Amesty, der det kommer fram at minst 2000 kvinner og barn har blitt bortført av Boko Haram siden begynnelsen av 2014.

Aisha forteller at hun ble voldtatt de tre månedene hun var i fangenskap, noen ganger av opptil seks krigere om gangen. Hun var også vitne til at søsteren ble drept sammen med flere enn 50 andre.

– De som nektet å konvertere til islam eller å lære hvordan de skulle drepe, ble selv drept og lagt i en massegrav. Jeg kjente lukten av de døde kroppene da de begynte å råtne.

Fortsatt ikke funnet

Rapporten fra Amnesty slippes nøyaktig ett år etter at de militante islamistene tok seg inn om natten på skolen i Chibok og bortførte 276 skolejenter.

Bortføringen åpnet verdens øyne for konflikten nordøst i Nigeria og kjendiser verden over bar plakater med #BringBackOurGirls. Ett år etter er jentene fortsatt ikke funnet, men BBC melder at noen av jentene skal være observert i byen Gwoza.

Actress and producer Salma Hayek holds a placard which reads "Bring back our girls" as she poses on the red carpet at the 67th Cannes Film Festival in Cannes

Skuespiller Salma Hayek er en av mange som støtter kampen for å få tilbake de bortførte skolejentene.

Foto: YVES HERMAN / Reuters
Tre Chibok-jenter som klarte å rømme fra Boko Haram

NRK møtte tre Chibok-jenter som klarte å rømme fra Boko Haram. De studerer nå ved det amerikanske universitetet i Yola. Hver dag ber de for sine bortførte medsøstre.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Bevisene i denne sjokkerende rapporten, ett år etter den forferdelige bortføringen av Chibok-jentene, viser omfanget og grusomheten i Boko Harams metoder, sier Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

 Amnesty International's Secretary General Shetty speaks during an interview with Reuters in Mexico City

Generalsekretær Salil Shetty i Amnesty International krever at overgrepene må stanses.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

Barn må steine

Boko Harams mål er et kalifat, en egen islamsk stat, nordøst i Nigeria. Amnesty dokumenterer hvordan de militante islamistene har innført et terrorregime i områdene de kontrollerer.

En 15 år gammel gutt fra Bama forteller:

– De steiner dem til døde på fredager. Da samler de alle barna og ber oss om å steine. Jeg deltok i steiningen. De graver et hull, begraver kroppen og steiner hodet.

Håp om endring

Nylig valgte Nigeria en ny regjering. For første gang i landets historie vant opposisjonen.

Den nye presidenten har lovet å være nådeløs mot Boko Haram som ifølge Amnesty har drept minst 5500 mennesker siden begynnelsen av 2014. Samtidig pågår nå en militæraksjon der Nigeria får hjelp av nabolandene.

SISTE NYTT

Siste nytt