Hopp til innhold

Boko Haram innrømmer å ha bortført skolejentene i Nigeria

Den militante islamistgruppa Boko Haram sier det var den som bortførte over 200 skolejenter i Nigeria forrige måned, og at de vil selge dem.

Krever at myndighetene må gjøre mer

Mødrene til noen av de over 200 nigerianske skolejentene som ble bortført av islamistgruppa Boko Haram i april, demonstrerer med krav om at myndighetene i Nigeria må gjøre mer for å få reddet jentene.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters/NTB Scanpix

Boko Haram-leder Abubakar Shekau

Boko Haram-leder Abubakar Shekau innrømmer i en Youtube-video i dag å ha bortført skolejentene i Nigeria.

Foto: HO / Afp

I et videoopptak som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, tar lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, på seg ansvaret for bortføringen.

– Jeg bortførte jentene deres, og jeg vil selge dem på markedet, sier Shekau i det 57 minutter lange opptaket ifølge AFP.

276 jenter ble kidnappet fra skolen sin i Chibok i delstaten Borno 14. april. 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne, men fortsatt holdes de 223 andre fanget.

Flere meldinger tyder på at flere av de bortførte jentene allerede har blitt tvangsgiftet til islamistopprørerne som holder dem fanget.

Ifølge AFP har også noen av jentene blitt sogt og tvangsgiftet i nabolandene Tsjad og Kamerun.

Protestleder pågrepet

Kidnappingen har vakt sinne og oppstandelse både i Nigeria og internasjonalt, og mange kritiserer myndighetene i landet for ikke å gjøre nok for å få reddet skolejentene.

Mandag opplyser aktivister at kvinnen som leder protestaksjonen mot myndighetene, Naomi Mutah, er pågrepet.

Mutah deltok i et møte med presidentfruen Patience Jonathan i forbindelse med protestaksjonen. Men den nigerianske førstedamen skal ifølge BBC ha blitt brydd av Mutah, som ble ført bort fra møtet og brakt til en politistasjon.

– Finner henne ikke

Lokalpolitikeren Pogo Bitrus fra Chibok sier til BBC at han oppsøkte politistasjonen som han fikk høre at Mutah var brakt til, men at han ikke har klart å finne noe skriftlig dokumentasjon på at hun befant seg der.

Bitrus sier pågripelsen av Mutah er beklagelig og uheldig.

– Jeg håper fru Jonathan snart innser hvilken feiltakelse dette er, sier han og legger til at presidentfruen ikke har noen form for konstitusjonell myndighet til å gi ordre om at noen skal pågripes.

Tidligere har president Goodluck Jonathan bedt om hjelp fra USA og president Barack Obama i kampen mot Boko Haram.

Nigeria har i tillegg kontaktet en rekke andre nasjoner, som Frankrike, Storbritannia og Kina for å få hjelp til å bekjempe den voldelige islamistgruppa.

SISTE NYTT

Siste nytt