Hopp til innhold

Her tok han talen til toppen

– De fortjener en stemme, sa USAs president Barack Obama og pekte med fingeren. Der stod etterlatte fra familier etter skolemassakre mens tårene rant.

President Barack Obama under State of the Union 2013

Barack Obama holdt i natt norsk tid sin femte tale om rikets tilstand til den amerikanske kongressen, hvor han la frem sine prioriteringer for det neste året og den kommende presidentperioden.

Foto: JASON REED / Reuters

Den årlige talen om rikets tilstand som amerikanske presidenter holder byr sjelden på lyriske høyder, selv om talen på starten av hver presidentperiode handler om hvilken retning presidenten akter å ta landet de neste fire årene.

Lenge talte da også Obama på det jevne og listet opp sine prioriteringer, hjemme og ute.

Men etter å ha vært gjennom trefjerdedeler av talen, kom kjennemerket fra valgkampen i 2008 til syne igjen. Presidenten hevet stemmen, fikk opp engasjementet og talte som en pastor under en preken.

Både representanter i Kongressen og tilskuere lot seg rive med. Det handlet om de kommende våpenlovene – eller rettere sagt – forsøkene på å få innført dem.

Ofrene fortjener en lov

Obama pekte bak seg, på nylig avgått kongressrepresentant Gabrielle Gifford, som fortsatt er fysisk preget av at hun ble skutt under et valgmøte, på familiene til de drepte barneskoleelevene på Sandy Hook, på jenta og læreren som overlevde den samme massakren, på familien til 15 år gamle Hadiya Pendleton, som ble drept på gaten i Chicago.

Gabrielle Gifford og ektemannen Mark Kelly

Tidligere kongressrepresentant Gabrielle Gifford og ektemannen Mark Kelly var til stede under talen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

– Disse fortjener en stemme, sa presidenten og forklarte.

Han nevnte ikke bare ofrene for de store skytetragediene som USA – og hele verden – får høre om. Men også personer som blir drept tilfeldig, som Hadiya Pendleton som kom i veien for et dagligdags gjengoppgjør.

Det spesielle med Pendleton var at hun få dager før hun døde, sang under Obamas presidentinnsettelse. Og at hun ble drept kun få kilometer fra Obama-familiens hjem i Chicago.

– Disse fortjener en stemme, gjentok presidenten, mens både etterlatte og representanter i Kongressen tørket en tåre.

Obama bad om samarbeid fra sine demokratiske partifeller og sine republikanske motstandere, for å få gjennom en lovgivning som skal gjøre USA tryggere og få slutt på de mange skytetragediene.

USA er ett av verdens mest våpenfylte samfunn. Rundt 310 millioner våpen tilhører privatpersoner, og retten til å eie våpen for å forsvare seg, er dypt rotfestet i den amerikanske kulturen og synet på personlig frihet. Obama vil ha forbud mot angrepsvåpen og bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, blant annet.

Presidenten vet at det blir vanskelig å enes, men han lovet å ikke gi opp på vegne av de som stod bak ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- I de to månedene etter Newtown har over 1000 bursdager og avgangseksamener blitt stjålet fra oss av en kule, sa president Barack Obama, mens pårørende gråt.

President Barack Obama klarte å vekke engasjementet da han snakket om behovet for våpenlover. Flere av tilhørerne gråt åpenlyst.

Trenger rakett under økonomien

Presidenten talte like mye til velgerne som til Kongressen, som formelt er mottaker av presidentens budskap. Talen når millioner av amerikanske fjernsynsseere og sår grunnlaget for hva presidenten vil ha gjort de kommende årene.

– Rikets tilstand er sterkere, sa Obama, men understreket at han likevel ikke er fornøyd med ståa.

– Arbeidet med å skape flere arbeidsplasser og få ned ledigheten er vår lederstjerne, fortsatte han.

For selv om det kommer tilsig av nye arbeidsplasser, det kjøpes flere nye amerikanske biler og boligmarkedet og aksjemarkedet viser tegn til bedring, er fortsatt mye ugjort for å få USA opp og stå med en sterk økonomi, ifølge presidentens eget politiske regnskap.

Han vil gi folket arbeid ved å gjøre USA til et attraktivt land for næringslivet igjen, blant annet ved å satse på avansert industribygging. Han går inn for statlige investeringer, som bygging av veier og broer, satsing forskning og fornybar energi, for å få fart i økonomien.

Han vil heve kvaliteten på skoler og universiteter og sørge for bedre muligheter for utdannelse for alle amerikanere, ikke minst de uprivilegerte. Og han vil ha langt flere barnehager.

Han lover at ingen av tiltakene kommer til å øke det allerede gigantiske budsjettunderskuddet, som for første gang på flere tiår er på vei nedover, om enn i krabbefart.

Skattene derimot skal oppover sammen med minimumslønna. Obama oppfordret Republikanerne til å stemme for skatteøkninger for de aller rikeste i USA og vet godt at republikanske representanter må svelge unna mer enn en kamel i den saken.

– Vi kan ikke be pensjonister og arbeidstakere om å ta hele byrden i arbeidet for å få ned underskuddet og ikke kreve noe som helst fra de rikeste og mektigste, mente presidenten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Barack Obama hilser på John Boehner etter talen om rikets tilstand 2013

President Obama hilser på lederen av Representantenes hus John Boehner etter talen. Han vet godt at for å få gjennom sine varslede reformer må han få med seg i hvert fall noen republikanske representanter.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Bill.mrk. Hindringer i veien

President Bill Clinton satset på utdanningsreform i sin andre periode og mislykkes. Etterfølgeren president Bush satset på reform av trygdesystemet og feilet. Obama har plukket ut våpen og innvandring som sine to reformområder.

Han vil prioritere en innvandringsreform, selv om den i likhet med våpenlov vil møte stor motstand i Kongressen. Det bor 11 millioner ulovlige innvandrere i USA, og både Demokrater og Republikanere skjønner at det er nytteløst å forsøke å kaste ut hver og en. I tillegg strømmer det til stadig nye.

Ifølge de som kjenner det indre politiske livet i Det hvite hus, føler presidenten og hans mannskap at de har politisk kapital etter gjenvalget til å presse en splittet kongress til å få gjennom sakene.

Kommentatorene mener han i så fall må gjøre mye det første året, før det neste kongressvalget er på trappene.

Det gjelder også klimasaken.

Om ikke Kongressen blir med på en større klimalov, vil presidenten bruke sine presidentfullmakter til å redusere forurensningen, opplyste Obama.

Hetebølger, tørker, skogbranner og flommer er nå blitt hyppigere og kraftigere. Vi kan velge å tro at stormen Sandy, den alvorligste tørken på flere tiår og de verste skogbrannene som noensinne er sett i enkelte delstater, alle bare var tilfeldige sammentreff.

– Eller vi kan velge å tro på vitenskapens overveldende bedømmelse og handle før det er for sent, sa presidenten, og la til at de tolv varmeste årene som er målt alle har vært i løpet av de siste femten årene.

– Hvis ikke Kongressen snart skrider til handling for å beskytte framtidige generasjoner, vil jeg gjøre det. Jeg vil gi min regjering beskjed om å utarbeide tiltak som vi i den utøvende myndighet kan gjennomføre, nå og i framtida, truet presidenten.

Klimaskepsisen blant amerikanske politikere er stor, og det vil nok bli langt enklere å få med seg både Demokrater og Republikanere på å åpne for mer leting av olje og gass innenfor USAs grenser for å bli mer selvforsynt med energi, slik Obama fortalte han også vil gjøre, klimaengasjementet til tross.

Truer Nord-Korea

Utenrikspolitiske forhold har sjelden en fremtredende plass i presidentenes taler om rikets tilstand. Unntaket var da forgjengeren Bush i 2002 lanserte begrepet ondskapens akse, om landene Iran, Irak og Nord-Korea.

To av dem ble direkte nevnt i natt igjen.

– Nord Korea vil bare oppleve sikkerhet og velstand hvis de møter sine internasjonale forpliktelser. Provoserende handlinger vil bare isolere dem mer, sa Obama og pekte på gårsdagens rakettoppskyting som fikk FNs sikkerhetsråd til å gå i krisemøte.

Presidenten fortalte at USA vil forbedre og styrke sitt rakettforsvar og ta en lederrolle internasjonalt for hvordan verden skal svare på atomtruslene fra det nordkoreanske regimet.

Iran er en annen internasjonal atomhodepine. Der viser Obama mer forhandlingsvilje, selv om hans republikanske motstandere krever sterkere lut.

– Iran må forstå at dette er tida for en diplomatisk løsning, sa presidenten, og la til at en koalisjon står klar til å gjøre hva som er nødvendig for å hindre at regimet får atomvåpen.

Selv om Russland har fått en langt mer vestligskeptisk president med Vladimir Putins gjeninntreden, vil USA igjen søke mot Russland, for å få redusert verdens gjenværende lagre med atomvåpen og sikre at kjernefysisk materiale ikke havner i feil hender.

SISTE NYTT

Siste nytt