Hopp til innhold

Tidligere Nato-sjef tilsynelatende hacket av Erdogan-tilhengere

En «innrømmelse» om at «Nato bør unnskylde overfor Erdogan» ble søndag kveld lagt ut på den hackede twitterkontoen til tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen

Twitterkontoen til den tidligere Nato-lederen ble hacket søndag kveld. Mandag morgen ligger meldingene fortsatt ute.

Foto: Twitter /Skjermdump

To twittermeldinger med sympatierklæringer til Tyrkia og landets statsminister Recep Tayyip Erdogan, ble søndag kveld lagt ut på danske Anders Fogh Rasmussens twitterkonto.

Ikke lenge etterpå kom en uttalelse om at kontoen til den tidligere generalsekretæren i Nato skal ha blitt hacket, melder Jyllands-Posten.

Rasmussen, som også er tidligere dansk statsminister, har de siste årene drevet med rådgivningsvirksomhet.

– Tilsynelatende har Rasmussens twitterprofil blitt hacket. De to oppslagene er ikke skrevet av ham, opplyses det i en pressemelding fra rådgivingsselskapet.

Anders Fogh Rasmussen

Den ene av to Twitter-meldinger til tidligere generalsekretæren i Nato, Anders Fogh Rasmussen, som ble hacket søndag kveld.

Foto: Twitter/ Skjermdump

Hackegruppen publiserte kun to meldinger. Den første formidler sympati med Tyrkia og Erdogan kombinert med en video. Mandag morgen ligger fremdeles twittermeldingene ute.

Kjent hackergruppe

Det er ikke bekreftet hvem som står bak, men navnet til den tyrkiske hackergruppen Ayyıldız Tim er lagt inn i biografien på Rasmussens twitterprofil.

Utenriksminister Børge Brende

Børge Brendes twitterkonto ble hacket tidligere i år.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne hackergruppen har utført flere lignende angrep tidligere. I januar i år ble tidligere utenriksminister Børge Brende også utsatt for et angrep av denne gruppen.

Den gang ble flere enn 20 meldinger publisert, ifølge Aftenposten. Også twitterprofilene til USAs forsvarsdepartement og en av Indias toppdiplomater i FN, Syed Akabruddin, har fått gjennomgå.

Hackergruppen ble etablert i 2002, og aktivistene karakteriserer seg selv om patrioter, nasjonalister og Atatürk-støttespillere. Mustafa Kemal Atatürk omtales som Tyrkias landsfader.

Det skal være Tyrkias mektigste hackergruppe, ifølge Wikipedia.

Erdogan kritisk til Nato

Det har vært uro i Tyrkia siden det mislykkede kuppforsøket sommeren 2016. President Recep Tayyip Erdogan har måttet tåle skarp kritikk for styringen av landet i etterkant av kuppforsøket.

Tross et ønske om EU-medlemskap, har presidenten ytret seg negativt om Nato, og knytter stadig tettere bånd med Russland.

Erdogan har blitt kritisert for å strupe ytringsfriheten i landet. Forrige uke ble 14 tyrkiske journalister dømt til fengsel for å ha «spredt terrorpropaganda» på vegne av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Over 120 journalister, redaktører og andre mediefolk sitter bak lås og slå i Tyrkia, ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). Flere enn 2500 journalister har mistet jobben siden kuppforsøket for snart to år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt