Hopp til innhold
Demonstranter utenfor rettssak mot journalister i Tyrkia
Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Ytringsfrihet

  • Iransk popsanger fengslet i tre år

    Den iranske popsangeren Shervin Hajipour er dømt til minst tre års fengsel i Iran, skriver The Guardian.

    Låtene til Hajipour ble brukt i demonstrasjonene i kjølvannet av dødsfallet til Mahsa Amini. Hun døde i politiets varetekt etter å ha nektet å bruke Hijab.

    Hajipour skriver i et innlegg på Instagram at han er dømt for å «oppfordre og provosere folk til opptøyer som forstyrrer rikets sikkerhet».

  • FN kritiserer fengselsstraffer til oljedemonstranter i Storbritannia

    Lange fengselsstraffer gitt til to klimaaktivister fra Just Stop Oil i Storbritannia, kan skremme andre fra å bruke demonstrasjonsretten, advarer FN.

    I et brev til den britiske regjeringen som BBC har fått tilgang til, skriver FNs spesialrapportør Ian Fry, at fengselsstraffene er betydelig strengere enn tidligere straffer som er idømt for samme type lovbrudd. De to klimaaktivistene fikk henholdsvis tre og to år i fengsel for en 40-timer lang demonstrasjon ved en gangbro i oktober i fjor, som forstyrret trafikken under broen.

    Fry skriver vindere at han er bekymret for utøvelsen av ytringsfriheten, og at en ny lov som trådte i kraft i juli, ser ut til å være et direkte angrep på forsamlingsfriheten i Storbritannia.

    (NTB)

  • 1 av 3 i Nito kritiske til begrenset ytringsfrihet

    Et av tre Nito-medlemmer i Spekter Helse oppgir å ha opplevd negative reaksjoner fra arbeidsgiver etter å ha ytret seg om jobben, ifølge ny undersøkelse, skriver Klassekampen.

    – Det er synd hvis de som har fagkompetansen, ikke skal få uttale seg, sier visepresident i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, Kjetil Lein, til avisa.

    Nito organiserer mer enn 100.000 ingeniører og teknologer. Medlemsundersøkelsen ble gjennomført i mai i år.

  • Kjent algerisk journalist dømt til fengsel i tre år

    En algerisk domstol har dømt den kjente journalisten og medielederen Ihsane El Kadi til fengsel i tre år. Amnesty International fordømmer avgjørelsen.

    Etter at han ble varetektsfengslet i desember ble El Kadi anklaget for å ha «mottatt penger og privilegier fra folk og organisasjoner innenlands og utenlands, som gjengjeldelse for aktiviteter som kan skade statens sikkerhet».

    Etter algerisk lov er det straffbart å motta «midler, gaver eller annet for å undergrave statens sikkerhet».

    El Kadi vil anke dommen, opplyser forsvarer Abdelghani Badi til nyhetsbyrået AFP. Forsvarerne boikottet søndagens rettsmøte fordi de mener rettsprosessen ikke er rettferdig.

    (©NTB)

  • Fritt Ord selger seg ut av Snøhetta

    Siden 2016 har stiftelsen Fritt Ord vært eier i det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Nå selger stiftelsen seg ut av selskapet.

    Beslutningen kommer fram av et debattinnlegg fra Fritt Ords Knut Olav Åmås og Grete Brochmann i Klassekampen lørdag, ifølge Dagens Næringsliv.

    For to uker siden framsatte sivilarkitekt og professor Harald Nils Røstvik kritikk mot blant annet Snøhettas prosjekter i land som Saudi-Arabia, et land kritisert for sin politikk på ytringsfrihet og andre menneskerettigheter.

    Til DNs helgemagasin D2, sa direktøren i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, at å operere i Saudi-Arabia er «klart etisk diskutabelt». Dette hadde han påpekt overfor Snøhetta etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

    – Dette har vi gjort selv om norske myndigheter oppfordrer samfunnsliv og næringsliv til investeringer, handel og kontakt, og selv om prosjekter innen kunst og kultur kan bidra i prosesser som kommer befolkningen til gode, for eksempel biblioteker, operaer og kultursentre, skriver Åmås og Brochmann i innlegget.

    (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no