Tyrkiske journalister straffet med fengsel

ISTANBUL (NRK) Flere tyrkiske journalister er straffet med opp til 7,5 år i fengsel. Onsdag kveld fikk 14 ansatte i avisen Cumhuriyet sine dommer i en sak der selve journalistikken står på tiltalebenken. Nå venter ankesaken.

TURKEY-FRANCE-ATTACKS-CHARLIE-HEBDO-MEDIA

BAK GITTER: Avisen Cumhuriyet lever bak gitter beskyttet av bevæpnede vakter. 14 av avisens medarbeidere er dømt til mellom 2,5 og 7,5 år bak murene. Domstolen skilte ikke mellom journalister og administrativt ansatte. Cumhuriyets styreleder fikk 7,5 år i fengsel. Nå venter ankesakene.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Tyrkiske myndigheter mener Cumhuriyets ansatte har «spredt terrorpropaganda» på vegne av det kurdiske arbeiderpartiet PKK og nettverket til predikanten Fetullah Gulen. Begge gruppene står på Tyrkias terrorliste.

Domstolen mener at Cumhuriyet gjennom sine kommentarer og artikler har «støttet en terrororganisasjon uten å være medlem av den».

TURKEY-POLITICS-JUSTICE-TRIAL-MEDIA-RIGHTS

SKJEBNE: - Min skjebne er å være journalist, sa Cumhuriyets politiske kommentator Kadri Gursel før han fikk dommen på 2,5 år.

Foto: YASIN AKGUL / AFP

Tyrkias eldste avis, grunnlagt i 1924, er også den mest uavhengige siden den ikke tilhører noe politisk parti men eies av en stiftelse. Avisen og deres støttespillere mener president Erdogan vil kneble avisens skarpe og frie penner. Under de mange høringene i retten sto journalistenes arbeidsmetoder sentralt. Nå er avisen er dømt for sin kritiske journalistikk og politiske kommentarer som domstolen tolker som støtte til statens fiender.

Advarte mot gülenistene

Blant myndighetenes fiender er Fetulla Gulens bevegelse som lenge var en alliert at Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP. Men for noen år siden ble Erdogan og Gulen bitre fiender og president Erdogan beskylder Fetulla Gulen for å stå bak kuppforsøket 15. juli 2016.

I flere år før kuppforsøket advarte Cumhuriyets kjente gravejournalist Ahmet Sik mot predikanten Gulens nettverk. Nå er Sik dømt til 7,5 år i fengsel for selv å skulle ha løpt gülenistenes ærend.

TURKEY-POLITICS-MEDIA-JUSTICE

GALGENHUMOR: Redaktør Murat Sabunci (med skjegg) gravejournalist Ahmet Sik og veteranen Aydin Engin (t.h) er i godt humør etter at de to førstnevnte var tilbake i redaksjonen, etter mer en ett år bak murene. Nå har alle tre fått dommer på 7,5 år. Også Aydin Engin som er 77 år.

Foto: YASIN AKGUL / AFP

Galgenhumor før dommene

Mandag møtte de tiltalte journalistene Ahmet Sik, Kadri Gursel, Aydin Engin og Cumhuriyets redaktør Murat Sabuncu utenlandske journalister og internasjonale støttespillere for å snakke om hva som ventet dem.

TOPSHOT-TURKEY-POLITICS-MEDIA-RIGHTS

VENTER: Ahmet Sik og Murat Sabuncu (bak) anker dommene på 7,5 år. Sik er dømt for å ha drevet propaganda til fordel for gülenistene, et religiøst nettverk han i mange år har advart mot.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Jeg er forberedt på alt, sa Ahmet Sik, og viste til at andre som er dømt for forbindelser til gulenistbevegelsen, har fått 6 år i fengsel. I går fikk han dommen: 7,5 år bak murene.

– Min skjebne er å være journalist. Det er ikke noe jeg kan velge bort, sa Kadri Gursel som kommenterer tyrkisk politikk i Cumhuriyet. Han fikk den «letteste» straffen i går. Aktor ba om 7 ½ år, mens dommen lød på 2,5 år.

Avisens redaktør Murat Sabunci tvitret etter sin dom:

«De gav meg 7,5 års straff. La dem vite at jeg ikke lar meg skremme. Jeg vil leve i dette landet så lenge jeg kan og skal fortsette med modig journalistikk.»

Førstesiden på Cumhuriyet 25 april 2018

LITEN DEKNING: Det var bare Cumhuriyet som dekket rettsaken bredt i går. Tyrkiske aviser er ikke like opptatt av denne saken som utenlandsk presse.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Engelsk nettside

Cumhuriyet trues ikke bare av at 14 ansatte risikerer å bli satt i fengsel, noe som dessuten tapper redaksjonen for energi.

Myndighetene presser firmaer til ikke å annonsere i avisen, ifølge avisens ledere. I tillegg går avissalget nedover. Nå jobber Cumhuriyet med en engelskspråklig nettside i håp om å få mange betalende abonnenter både i og utenfor Tyrkia.

FILES-EU-RIGHTS-PRIZE-UKRAINE-TURKEY

I EKSIL: I 2015 skrev Cumhuriyet at Tyrkias etterretningstjeneste MIT forsynte opprørsgrupper i Syria med våpen. Dette førte til at Cumhuriyets forrige redaktør Can Dundar ble arrestert. Han bor nå i eksil i Tyskland.

Foto: OZAN KOSE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt