Hopp til innhold

Tidligere FARC-ledere varsler ny offensiv i Colombia

To tidligere FARC-ledere varsler i en YouTube-video at de vil sette i gang en offensiv som følge av feilslått implementering av fredsavtalen. Presidenten svarer at han vil sende spesialstyrker etter de to og utlover nær en million dollar i dusør.

FARC-lederne Ivan Marquez og Jesus Santrich (t.h.) i en video postet på YouTube

FARC-lederne Ivan Marquez og Jesús Santrich (t.h.) i videoen hvor de lover å fortsette opprøret mot myndighetene i Colombia.

Foto: Ho / AFP

– Vi kunngjør til verden at den andre «Marquetalia» har begynt under beskyttelsen av folkeretten, som tillater alle verdens folk til å stå opp med våpen mot undertrykkelse, sier den tidligere FARC-toppen Ivan Márquez i en video som ble publisert på onsdag.

«Marquetalia» henviser til delene av det rurale Colombia som var under FARCs kontroll etter borgerkrigen – «La Violencia» – på 1940- og 50-tallet.

Den tidligere medkommandanten Jesús Santrich opptrer også i videoen. De to retter knallhard kritikk mot fredsavtalen fra 2016, som de begge var med å fremforhandle.

De mener den colombianske presidenten og regjeringen ikke har klart å oppfylle sin del av avtalen.

Márquez var FARCs forhandlingsleder under prosessen hvor Norge og Cuba fungerte som tilretteleggere.

På en plakat bak de to tidligere FARC-lederne i videoen står det skrevet: «Mens det er en kamp å kjempe, er det håp om å vinne».

Videoen hevdes å være tatt opp øst i Colombia, og Márquez og Santrich står sammen med et tjuetalls soldater. En av dem er den tidligere lederen for FARCs beryktede elitestyrker, Oscar «El Paisa» Montero.

I et intervju med NRK fortalte han at han ville ta med seg tidligere geriljasoldater ut i jungelen igjen hvis resultater av den skjøre og omstridte fredsavtalen snart ikke kom.

Les NRKs intervju her: Kommandanten som kan velte freden i Colombia

Videoen der FARC-lederne Ivan Marquez og Jesus Santrich lover fortsatt opprør vises på tv

​​​​​​​Videoen der FARC-lederne Ivan Marquez og Jesús Santrich lover fortsatt opprør ble vist på colombianske tv-kanaler. Her fra en dagligvareforretning i Cali, en by vest i landet.

Foto: Luis Robayo / AFP

Trakk seg fra nasjonalforsamlingen

Etter fredsavtalen lovet geriljagruppen å legge ned våpnene og betale for oppreisning til ofrene for sin væpnede kamp.

Til gjengjeld lovet myndighetene penger, hjelp og utvikling til den colombianske landsbygda samt utdanning og omskolering av tusenvis av tidligere FARC-soldater.

Men prosessen går sakte, og både penger og synlige resultater lar vente på seg.

I forbindelse med fredsavtalen ble FARC omgjort til et politisk parti. Partiet ble garantert ti seter i landets nasjonalforsamling, og Ivan Marquez og Jesús Santrich ble tildelt to av de ti setene.

Santrich er siden blitt siktet av USA for narkotikahandel og arrestert to ganger av colombiansk politi. Han ble beordret løslatt av colombiansk høyesterett i mai i år. I juni avla han eden som kongressmedlem, men er ikke blitt sett offentlig etter 30. juni.

Også Márquez etterforskes av USA for å ha vært involvert i narkotikasmugling. Han trakk seg fra nasjonalforsamlingen i protest mot arrestasjonen av Santrich.

Ivan Márquez gikk også i januar hardt ut mot fredsavtalen i en video. Han viste til at 400 lokale ledere og 85 tidligere FARC-soldater hadde blitt drept siden fredsavtalen trådte i kraft.

Tidligere FARC-kommandant Ivan Marquez kunngjør 29. august 2019 at de vil ta opp væpnet kamp igjen

Ivan Márquez og Jesús Santrich sammen med en gruppe FARC-soldater. Mannen til venstre for Márquez er lederen for FARCs elitestyrker, Oscar «El Paisa» Montero.

Foto: Reuters Tv / Reuters

Vil la spesialstyrker lete

Colombias høyreorienterte president Ivan Duque, som har vært motstander av fredsprosessen med FARC, sier han har beordret opprettelsen av en spesialstyrke som skal spore opp de to FARC-veteranene.

Styrken vil ha forsterket etterretnings-, etterforsknings- og forflytningskapasitet, slik at de kan dekke opp hele landet.

Colombias president Ivan Duque i talen om offensiv mot FARC-ledere

President Ivan Duque lover å jage de to FARC-lederne.

Foto: Handout / Reuters

Presidenten lover også nærmere 1 million dollar i dusør til den eller de som bidrar til å få pågrepet

Márquez og Santrich.

I en tv-sendt tale angrep Duque også presidenten i nabolandet Venezuela, Nicolás Maduro, som han hevder beskytter de tidligere FARC-kommandantene.

Duque sier også at han har snakket med den venezuelanske opposisjonslederen Juan Guaidó, som støtter jakten på FARC-lederne skulle de oppholde seg på colombiansk jord.

Kampfelle beklager

Det har tidligere blitt anslått at 7000 FARC-soldater la ned våpnene som følge av fredsavtalen, men at rundt 1200 utbrytere holder fortsatt stand.

 Tidligere FARC-leder Rodrigo Londono, kalt Timochenko, leder FARCs nye politiske parti

Rodrigo Londoño, kjent under navnet Timochenko, vil fortsette på den politiske veien.

Foto: Luisa Gonzalez / Reuters

Rodrigo Londoño, som tidligere var militærtopp i FARC og som nå leder det politiske partiet, distanserer seg fra sine tidligere medsammensvorne.

I et intervju med Blu Radio beklager han overfor det internasjonale samfunnet og sine colombianske medborgere.

– Jeg har blandede følelser. Det er en uheldig utvikling, men på samme tid gjør det at ting fremstår klarere. Dette avslutter tvetydigheten som har oppstått over tid i en komplisert situasjon, sier han.

Han fastslår at flertallet av FARC-krigerne har holdt seg til fredsavtalen til tross for den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet.

FARC-utbrytere skal ha drept to vakter på veien mellom El Palo og Toribio i Colombia 10. august 2019

Teksten "FARC-EP er her» ble tagget på døren til et verksted langs veien mellom El Palo og Toribio, sørvest i Colombia. To vakter skal ha blitt drept av FARC-utbrytere 10. august i år.

Foto: Federico Rios / Reuters

Fredsavtale under press

Tidligere i sommer hevdet Human Rights Watch at fredsavtalen i 2016 har skapt et tomrom i østlige deler av Colombia som har blitt fylt opp av væpnede grupper, og områdene har blitt herjet av en drapsbølge.

Flere væpnede grupper kjemper ifølge rapporten om narkotikaruter og kokaplantasjer som FARC-opprørere har etterlatt seg.

Duques forgjenger, Juan Manuel Santos, ble tildelt Nobels fredspris for fredsavtalen, som selv om den ble avvist av folket i en folkeavstemning høsten 2016 likevel er blitt delvis gjennomført.

Den over 50 år lange borgerkrigen i Colombia kostet minst 220.000 mennesker livet. 80.000 er fortsatt savnet og 7 millioner mennesker er fremdeles på flukt.

SISTE NYTT

Siste nytt