Hopp til innhold

Forbereder seg på at turister skal strømme til grotten

Thailands statsminister forbereder seg på at grotten hvor de tolv guttene og fotballtreneren satt innesperret i 18 dager, kan bli en turistattraksjon og varsler ekstra sikkerhetstiltak.

Soldater fra Thai Navy Seals arbeider inne i Tham Luang-grotten

REDNINGSAKSJON: Tham Luang-grotten i Thailand har preget nyhetsoverskrifter verden over etter at et fotballag ble sittende fast i grotten i 18 dager. Her jobber thailandske soldater i grotten under redningsaksjonen. Nå vil turistmyndighetene gjøre grotten til en turistattraksjon.

Foto: HANDOUT / AFP

– Vi er nødt til å overvåke inngangen og utgangen til grotten, og vi må sette opp mer lys og skilt. Denne grotten er blitt verdenskjent nå, men det er en farlig grotte, sier statsminister Prayuth Chan-ocha, ifølge Reuters.

Han legger til at grotten sannsynligvis vil måtte stenges for publikum en periode nå, frem til de ekstra sikkerhetstiltakene er på plass.

Omtale verden over

Tirsdag ble det klart at alle guttene og fotballtreneren var blitt reddet ut av Tham Luang-grotten i provinsen Chaing Rai nord i Thailand. Da hadde de vært sperret inne i grotten i 18 dager.

– Vi er ikke sikre på om dette er et mirakel, vitenskap, eller hva. Alle de 13 villsvinene er nå ute av grotten, skrev Thai Navy SEALs på sin Facebook-side.

«Wild Boars», som betyr villsvin, er navnet på fotballaget guttene spiller på.

Med den dramatiske redningsaksjonen har det også fulgt medieomtale verden over. Chaing Rai-provinsen og Tham Luang-grotten har preget overskrifter i utallige land.

Vil markedsføre grotten overfor turister

Thailands turistmyndigheter (TAT) har allerede varslet at de ønsker å benytte anledningen til å markedsføre grotten og området som en turistattraksjon.

– Både lokale og internasjonale har fattet interesse for grotten, sier Karuna Dechatiwong, provinsleder i TAT, ifølge Bangkok Post.

Hun sier at turistmyndighetene ønsker å samarbeide med både lokale myndigheter og private selskaper for å markedsføre grotten og provinsen overfor turister, og legge til rette for at utenlandske besøkende kan oppsøke grotten.

I fjor besøkte 2,7 millioner turister Chiang Rai-provinsen, mens antallet er ventet å øke nå, skriver New York Post.

Journalister jobber i nærheten av Tham Luang-grotten

MASSIV MEDIEDEKNING: Journalister fra hele verden har samlet seg i Chiang Rai-provinsen for å følge den dramatiske redningsaksjonen.

Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

– Turismens vesen

Forfatter og reisejournalist Arild Molstad påpeker at det slett ikke er uvanlig at turister oppsøker steder som har vært mye omtalt i mediene.

– Det er ikke noe nytt, det er en del av turismens vesen å oppsøke historie, sier Molstad.

Han tror imidlertid ikke det nødvendigvis kommer til å bli en strøm av turister til grotten fremover.

– Jeg tror det er usannsynlig. Nå er det færre turister som drar til steder hvor det har skjedd ulykker, selv om denne saken endte med at guttene ble reddet ut. Akkurat nå tror jeg heller ikke thailandske myndigheter er i stand til å håndtere alle de farene som kan følge med dersom uerfarne og ikke lokalkjente turister skal inn i grotten for å ta en selfie, sier Molstad.

SISTE NYTT

Siste nytt