Hopp til innhold

Gutt ute av grotten: – Jeg vil hjem

Guttene og treneren som er reddet ut av grotten i Thailand skal ha stabil helse, og settes i isolasjon for å unngå infeksjoner. Noen av dem har fått møte foreldrene gjennom et glassvindu.

12 gutter fra fotballaget Wild Boars og deres 25 år gamle trener har i over to uker vært innesperret

VILLE HA SJOKOLADE: Guttene som nå er på sykehus skal ha spurt etter brød med sjokolade. De skal nå kunne spise relativt normalt.

Foto: AP

– Alle kan stå og gå rundt senga. Ingen har fått problemer med synet, sier Jeseda Chokedamrongsuk, i Thailands helsemyndigheter, ifølge Reuters.

Tirsdag ble de siste guttene og fotballtreneren reddet ut av grotten, der de har sittet fanget siden 23. juni.

Guttenes første ord: – Jeg savner hjemmet mitt

Under en pressekonferanse tirsdag morgen fortalte Chokedamrongsuk om guttene som så langt hadde kommet seg ut av grotten.

Guttenes første ord var at de savnet hjemmet. De er glade for å være ut av grotten, fortalte Chokedamrongsuk.

pressekonferanse

LAV KROPPSTEMPERATUR: Leder for Helsedepartementet Thongchai Lertwilairattanapong (t.v.), Doktor Jesada Chokedamrongsuk og leder for sykehuset Chiang Rai, Dr. Chaiwet Thanapaisan (t.h.) hold tirsdag morgen pressekonferanse om guttenes helse.

Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP

De fire guttene som ble reddet ut på mandag skal alle ha hatt veldig lav kroppstemperatur da de kom ut, men dette har bedret seg.

To av guttene kan ha fått en lungeinfeksjon, men ifølge thailandske helsemyndigheter skal guttene være sterke fordi de er fotballspillere.

Alle må likevel belage seg på å være under observasjon ved sykehuset i en uke. Der skal de også gjennomgå en psykologisk test.

En krisepsykolog NRK tidligere har snakket med har også advart mot at guttene kan få psykiske plager i etterkant.

Spurte etter brød og sjokolade

Guttene skal ha vitset og vært i godt humør. Ingen av de åtte skal ha fått synsproblemer etter å ha vært inne i ei mørk grotte i to uker, men ifølge The Guardian bruker guttene solbriller inne for sikkerhets skyld.

grotte

REDDER DEM: Bilde av redningsarbeiderne som skal hente guttene ut av grotten.

Foto: Handout / AFP

– De fire første guttene kan nå spise normale måltider, men ikke sterk mat, sier Chokedramrongsuk.

Tirsdag morgen skal guttene ha bedt om brød med sjokolade etter å ha kun spist grøt og annen bløt mat. Inne i grotta drakk de kun vann fra grotteveggene i ni dager, før redningsmannskapene fikk inn forsyninger.

– De er ofte sultne og trenger mye mat, sier Chokedramrongsuk.

Fikk se sønnene gjennom et glassvindu

De første guttene som ble reddet ut av grotta søndag fikk i går se familien sin gjennom et glassvindu, men ikke ta på dem eller klemme dem.

Thailandske helsemyndigheter sier familiene først kan møte guttene fysisk om en til to dager, dersom blodprøvene viser at guttene ikke er smittet av alvorlig infeksjon.

Guttene har blant annet fått rabiesvaksine på sykehuset, selv om de sier selv at de ikke har vært i kontakt med noen dyr i grotta.

Ettersom de må være under observasjon over en uke, får ikke guttene delta på VM-kamp etter invitasjon fra Fifa-president Gianni Infantino, skriver The Guardian.

– De kan trolig få se fotball-VM på TV, svarte Jesada Chokdamrungsuk i helsemyndighetene til AFP.

De første guttene som ble reddet ut er mellom 14 og 16 år. Gruppe to, som ble reddet ut mandag, skal være mellom 12 og 14 år, opplyser helsemyndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt