Se de «usynlige» heltene som hjalp til i redningsarbeidet

CHIANG RAI (NRK): Her hindrer lokale folk vannet i å stige i grotten. Gjennom å lede vannet vekk gjennom bambusrør, lettet de arbeidet for redningsarbeiderne som fraktet guttene ut av Tham Luang-grotten.

Reporter i Thailand Roger Sevrin Bruland rapportere direkte fra jungelen over grotta.

Her jubler redningsarbeidere over å ha ledet vann bort fra grotta. Reporter i Thailand; Roger Sevrin Bruland.

Det ser lett ut. Men det er gjørmete og glatt.

Ovenfor Tham Luang-grotten, arbeider lokale helter på spreng for å hindre at vannstanden i grotten stiger.

Det er en kamp mot klokka og hele lokalsamfunnet i Chiang Rai har stått sammen om å lette arbeidet for dykkerne som tirsdag klarte å hente ut alle tretten.

Landsbyfolket har sett små sprekker i berget og funnet ut at de kan lage et rørsystem av bambus slik at vannet fraktes ned i elva, og ikke inn i sprekkene som leder ned til grotten.

– Hadde ikke jobben blitt gjort, hadde ikke dykkerne klart å få inn mat og vann til guttene, sier grunnvannsekspert Thanet Natisiri.

Det er han som har planlagt hele operasjonen og koordinert pumpearbeidet som hindret vannet i å sive inn i grotta.

– Jeg frykter at grotten ville ha blitt fylt med vann slik at de ikke fikk puste og dermed ville ha druknet, sier Natisiri.

Thailand grotte

HELTER: Thanet Natisiri (i midten med blå skjorte) ledet pumpearbeidet som hindret vannet i å sive inn i grotta. Han fikk oppdraget av forsvarsministeren i Thailand, og hadde med seg rundt hundre frivillige, samt en tropp med soldater.

Foto: Satienpong Nernpon

Frivillig arbeid i hjemlandet

Thanet Natisiri er opprinnelig fra Thailand, men er nå bosatt i Illinois, USA.

Den 25 år gamle mannen har doktorgrad i grunnvann og byplanlegging. De to siste årene har han arbeidet frivillig med å hjelpe folk med vannforsyninger i utkantstrøk i sitt gamle hjemland.

Oppdraget med å dirigere vannet vekk fra grotten og pumpe det ut, fikk han av forsvarsministeren i Thailand. Rundt hundre frivillige og en tropp med soldater jobbet under 25-åringens ledelse.

– Vi er glade, men jeg hadde blitt enda mer fornøyd om guttene hadde blitt reddet, sier Natisiri.

Noen timer senere kunne Natisiri og de «usynlige» heltene slippe jubelen løs da det ble klart at de tolv guttene og deres fotballtrener ble hentet ut av grotten etter 18 dager.

thailand, grottedramaet
Foto: Satienpong Nernpon
Under ledelse av grunnvannekspert Thanet Natisiri, jobbet frivillige fra hele Thailand og landsbyen Pha Mi med å pumpe ut vannet slik at det ikke trengte inn i grotta hvor de tretten guttene befant seg.

SISTE NYTT

Siste nytt