Hopp til innhold

Etter 18 dager i grotten er fotballaget hentet ut

CHIANG RAI (NRK): Etter å ha vært fanget i grotta i 18 dager, er nå alle guttene og fotballtreneren deres hentet ut. Fire frivillige fra Thai Navy Seal, som har oppholdt seg i grotten sammen med dem i flere dager, kom ut i friluft tirsdag ettermiddag, norsk tid.

Vi følger redningsaksjonen for å få ut resten av fotballlaget.

NRK har direktesending om grottedramaet fra klokka 08. Siste del av redningsaksjonen ble igangsatt i morges.

Rundt klokken 13, åtte timer etter at redningsaksjonen startet, er alle guttene og den 25-år gamle fotballtreneren deres hentet ut av Tham Luang-grotta i Chaing Rai, Thailand.

De er nå på vei til sykehuset i helikopter. Helsetilstanden deres er foreløpig ikke kjent.

Thai NavySEAL

- Hurra, alle fire spesialsoldatene frå Thai NavySeal er ute av grotta, melder Thai Navy Seal på Facebook.

Foto: Thai NavySEAL

«12 «wild pigs» og treneren er ute av grotta. Trygge alle sammen. Nå gjenstår de fire dykkerne. Hooyah.», skrev den thailandske marinen på Facebook tidligere i dag.

Ved 16.30-tiden la de ut et nytt bilde av de fire dykkerne med følgende tekst: Hooyah, alle fire fra NavySeals er ute av grotten.

thailand, grotte

REDDET: Helsepersonell på vei mot helikopteret som skal frakte guttene til sykehuset.

Foto: Vincent Thian / AP
Thailand

SYKEHUSET: Bildet er tatt etter at alle 13 er reddet ut av grotten. Ambulansen frakter trolig noen av guttene.

Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP

Ble hentet ut i den tredje redningsaksjonen

– Vi forventer at alle kommer ut i dag, både barna og treneren, sa lederen for redningsarbeidet, Narongsak Osottanakorn tirsdag morgen.

Rett før klokka 07, norsk tid, bekreftet thailandske redningsmannskaper at 19 dykkere hadde tatt seg inn i grotta for tredje, og forhåpentligvis siste del av redningsaksjonen.

Redningsaksjonen skal ha startet kl. 05.08, norsk tid. Da befant fire gutter og fotballtreneren seg i grotta.

I løpet av søndagen og mandagen ble åtte reddet ut. Guttene som ble reddet mandag skal være i bedre form enn de som ble reddet først. To av dem har muligens en lungeinfeksjon, ifølge helsemyndighetene.

Reporter i Thailand Roger Sevrin Bruland rapportere direkte fra jungelen over grotta.

Her jubler redningsarbeidere over å ha ledet vann bort fra grotta. Reporter i Thailand; Roger Sevrin Bruland.

Fire frivillige har vært i grotta

En lege og tre thailandske marinesoldater har frivillig oppholdt seg inne i grotta siden fotballaget ble funnet for over ei uke siden.

Redningsarbeiderne skal nå hente ut disse.

Helsepersonell forbereder seg på å ta imot pasienter

KLARE: Helsepersonell forbereder seg på å ta imot guttene og treneren deres som er ventet å bli reddet ut av grotta i Chiang Rai, nord i Thailand tirsdag.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

– Kunne ha dødd om ikke vannet ble pumpa ut

– Vi håper redningsaksjonen i dag går raskere eller like raskt som i går. Første dagen brukte vi 11 timer, i går brukte vi ni timer, sier Osottanakorn.

Redningsaksjonen tirsdag ble tilsynelatende en time kortere. Den skal ha blitt gjennomført i løpet av åtte timer.

På Facebook skriver de thailandske marinesoldatene at dagen i dag «blir lengre enn i går, men vi ser fram mot å feire sammen! Hooyah!».

Redningsarbeidere på vei til grotta

SISTE ETAPPE I GANG: Redningsarbeidere på vei til Tham Luang-grotta tirsdag, der fem personer fortsatt er innesperret. Regnet i natt og i morges skal ikke ha ødelagt for redningsaksjonen, men kraftig regnvær er fremdeles en overhengende trussel.

Foto: Sakchai Lalit / AP

Redningsmannskapene arbeidet under et voldsomt tidspress fordi et kraftig regnvær kunne gjøre forholdene i grotten verre. I tillegg er oksygennivået i grotten stadig synkende. Det har regnet både i går kveld og i morgentimene tirsdag.

Vanningeniører NRK har snakket med på stedet sier vannstanden stiger litt i grotta, men at situasjonen foreløpig er under kontroll:

– Dersom vi ikke hadde klart å holde vannstanden ned på dette nivået, ville guttene ha dødd av oksygenmangel, enten fordi grotta ville ha blitt oversvømt eller at dykkerne ikke ville ha klart å komme inn til dem, sier Thanet Natisri, som er prosjektleder for vannsituasjonen.

Alle maskinene som brukes for å pumpe ut vannet i grotta må bæres inn fordi området er vanskelig tilgjengelig.

Hver gutt ledes av dykker

CNN omtaler oppgava redningsarbeiderne har foran seg i dag som en av verdens mest utfordrende dykkeaksjoner.

Hver gutt blir ledet under vann av en dykker for å få hjelp til å navigere under det grumsete grottevannet gjennom tunnelene. Hver operasjon har så langt tatt minst ni timer.

Tirsdag bekreftet Thailands statsminister Prayut Chan-o-chau at guttene ble gitt beroligende midler under redningsaksjonen.

Thailand Grotte Illustrasjon

TRANGT: Noen av områdene som guttene og dykkerne må komme seg forbi for å komme ut er på under en halv meter. Grafikken er en illustrasjon og derfor ikke geografisk nøyaktig.

Foto: Melinda Furulund / NRK

Den farligste delen gjennom labyrint-grotten er den første kilometeren, hvor de er nødt å presse seg gjennom en trang del av grotten.

Her må dykkerne holde guttenes oksygentanker foran dem hele veien, og få dem til å svømme på en så rett linje som mulig. Når dette er fullført, overleveres guttene til nye spesialistgrupper som veileder dem gjennom resten av hulen, som de da stort sett kan vasse gjennom.

Guttene som er fanget i en grotte i Thailand
Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt