NRK Meny
Normal

Terroren leder folk til Nasjonal Front

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å ha fått 30,6 prosent av stemmene i første runde av det franske regionvalget.

France Regional Elections

Partileder Marine Le Pen i Nasjonal Front er i ferd med å gjøre et brakvalg.

Foto: Michel Spingler / Ap

Sikkerheten er styrket utenfor valglokalene landet rundt. Selvmordsbombere og angriperne med automatvåpen slo til flere steder i Paris for bare tre uker siden i det verste angrepet Frankrike har opplevd siden andre verdenskrig.

Det høyreorienterte partiet Nasjonal Front (FN) ,leder i hele seks av 13 regioner. Det viser en valgdagsmåling, melder AFP.

– Jeg føler meg selvsikker og trygg. Framtiden er i hendene på velgerne. Mange har sett oss i aksjon både i Frankrike og i EU-parlamentet, og jeg tror det er grunnen til at flere og flere vender seg mot oss, sier partileder Marine Le Pen da hun møter verdenspressen utenfor stemmelokalet i Henin-Beaumont, en region partiet ser ut til å gjøre det veldig godt i.

I det nordlige Frankrike ligger Marine Le Pens parti Nasjonal front an til å få 43 prosent av stemmene. I sørøst, der Le Pens 25 år gamle niese Marion Maréchal-Le Pen stiller, ligger partiet an til 41,7 prosent. Det viser valgdagsmålingen som er utført av IFOP Fiducial, ifølge AFP.

Økt støtte etter terroren i Paris

I likhet med flere andre innvandrings- og EU-skeptiske partier i Europa, så ser det ut til Nasjonal Front tjener på flyktningkrisen. Men i Frankrike har terrorangrepet i Paris størst effekt.

– Etter angrepene 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal Front, sier analytiker Jerome Forquet i meningsmålingsinstituttet IFOP til Reuters.

Nedtur for president Hollande

Lokalvalget kan forandre hele det politiske landskapet i Frankrike.

FRANCE-POLITICS/ French President Francois Hollande casts his ballot during the first round of regional elections in Tulle

Sosialistene som nå styrer Frankrike ser ut til å tape terreng i lokalvalgene som startet søndag.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Reuters

For første gang vil presidentvalgkampen i 2017 være en kamp mellom tre partier, og ikke bare mellom Sosialistene og De Konservative.

For Frankrikes president François Hollande ligger valget an til å bli en nedtur, selv om presidenten personlig kom styrket ut av Paris-terroren. Sosialistene mister velgere både til De Konservative og til Nasjonal Front. Sosialistpartiet ser ut til å ha fått 22,7 prosent, ifølge valgdagsmålingen, som ble offentliggjort etter at valglokalene stengte klokken 20.

Nicolas Sarkozy, som sikter mot presidentvalget i 2017, kommer heller ikke til å gjøre det så bra som ventet før terroren rammet Frankrike og Nasjonal Front fosset frem på meningsmålingene. De Konservative mister velgere til Nasjonal Front.

FRANCE-POLITICS/ Nicolas Sarkozy, head of the Les Republicains political party, and his wife Carla Bruni-Sarkozy arrive to cast their ballots during the first round of regional elections in Paris

Tidligere president og leder for De Konservative Nicolas Sarkozy stemte sammen med sin kone Carla Bruni-Sarkozy.

Foto: POOL / Reuters

44,6 millioner franskmenn kan stemme ved valget.Søndagens valg er bare første runde i valget som avgjøres 13. desember.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt