NRK Meny
Normal

Jean-Marie Le Pen ekskludert

Grunnleggeren av det høyreorienterte franske partiet Nasjonal Front, Jean-Marie Le Pen, er ekskludert fra partiet. Lederen av partiet, hans datter Marine Le Pen, mener faren ikke lenger skal kunne snakke på vegne av Nasjonal Front.

Jean Marie Le Pen

86 år gamle Jean-Marie Le Pen under en pressekonferanse 22. mars i år.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Mandag møtte Jean-Marie Le Pen i en partihøring. Bakgrunnen er hans uttalelser om at jødeutryddelsene var en «historisk detalj», og hans forsvar av Philippe Pétain, som ledet det franske Vichy-regimet og ble dømt for høyforræderi etter annen verdenskrig.

Marine Le Pen

Marine Le Pen vil ikke at faren skal kunne snakke på vegne av Nasjonal Front.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Partileder og Le Pens datter, Marine Le Pen, har sagt at det er opp til partiets ledelse å vurdere disiplinærtiltak mot 86-åringen etter uttalelsene. Mandag kveld falt altså avgjørelsen.

– Jeg har på følelsen at han ikke kan utstå det faktum at Nasjonal Front fortsetter uten ham som leder. Jeg synes ikke at han lenger har rett til å snakke på vegne av Nasjonal Front, sa Le Pen.

Fredag kom han uventet opp på scenen under datterens 1. mai-tale, etter det som har vært et par uker med hard ordkrig mellom dem. I april trakk han seg som partiets kandidat i regionalvalget, og ble erstattet av sitt 25 år gamle barnebarn, Marion Marechal Le Pen.

86-åringen har selv sagt at han ikke kan forestille seg at Nasjonal Front straffer en som har ledet partiet i 40 år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt