Advarer Frankrike mot å glemme menneskerettighetene

Fransk politi har fått større handlingsrom etter at myndighetene innførte tre måneders unntakstilstand som følge av terroren 13. november. Nå advarer organisasjoner mot menneskerettighetsbrudd.

FRANCE-ATTACKS-POLICE

TUNGT BEVÆPNET: RAID-styrken i det franske politiet deltar i skarpe og spesielt risikofylte oppdrag, og rykket ut til konsertstedet Bataclan fredag 13. november. Bildet er fra Saint-Denis 18. november, der de deltok i en storstilt politiaksjon mot flere terrormistenkte personer. RAID skal også ha deltatt i flere husransakelser rundt om i Frankrike i ukene etter terroren.

Foto: Jerome GROISARD / Afp

Ifølge Le Point har politiet gjennomført 1233 husransakelser, plassert 266 personer i husarrest, beslaglagt 230 våpen og bragt 165 personer inn til avhør etter at det ble innført unntakstilstand i Frankrike. 142 av disse er blitt fengslet, skriver magasinet.

I forrige uke godkjente landets nasjonalforsamlig president François Hollandes forslag om å forlenge unntakstilstanden i tre måneder.

I denne perioden vil politiet ha fullmakter de vanligvis ikke har – blant annet kan de gjennomføre ransakelser uten rettslig forhåndsgodkjenning, blokkere nettsider som oppfordrer til vold og sette folk i husarrest.

– Så lite som mulig og i kortest mulig tid

Flere organisasjoner advarer nå om at unntakstilstanden kan føre til brudd på menneskerettighetene.

– Franske myndigheter bør sørge for folks trygghet og stille dem som står bak de grusomme angrepene til ansvar. Men de har også et ansvar for å beskytte folks frihet og rettigheter, og ikke diskriminiere deler av befolkningen, sier Izza Leghtas, Vest-Europa-forsker i Human Rights Watch (HRW) i en pressemelding.

– Parlamentet bør forsikre seg om at de utvidete fullmaktene de har gitt myndighetene blir brukt så lite som mulig og i kortest mulig tid, fortsetter Leghtas.

Komité skal overvåke situasjonen

Også franske organisasjoner og samfunnsdebattanter skal være bekymret over politiets utvidete fullmakter, skriver Le Point.

Allerede nå begynner det å komme historier om feilslåtte politiaksjoner i kjølvannet av terroren – blant annet ble en seks år gammel jente lettere skadet da en spesialstyrke fra politiet slo til mot feil adresse i Nice i Sør-Frankrike 20. november, ifølge Le Monde.

Le Point melder at lovgruppen i det franske Senatet har nedsatt en komité som skal overvåke hvordan unntakstilstanden håndheves. I desember skal komiteen diskutere situasjonen med statsadvokat François Molins.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger