Aktor vil frifinne Le Pen for nazi-sammenligning

En knapp måned før regionvalget må kontroversielle Marine Le Pen svare for hatytringer i retten. Aktor mener imidlertid hun bør frifinnes.

Jean-Marie Le Pen og Marine Le Pen

Marine Le Pen er tiltalt for oppfordring til diskriminering, vold og hat etter en uttalelse i 2010. Denne uken møter hun i retten.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

I forkant av regionvalgene forsøker Marine Le Pen iherdig å bli kvitt Nasjonal fronts stempel som innvandringsfiendtlig og antisemittisk.

Tidligere i år vakte hennes far og partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen stor oppsikt da han uttalte at nazistenes gasskamre bare var en «detalj i historien». Marine kastet han ut av partiet, og mente faren saboterte hennes forsøk på å gjøre Nasjonal Front mer spiselig for franskmennene.

Nå må hun svare for egne ytringer, etter å ha sammenlignet muslimers gatebønner med nazistisk okkupasjon.

Tirsdag begynte rettssaken i Lyon.

Bruker ytringsfriheten som våpen

Ifølge BBC var det under en kampanjetale for Nasjonal fronts medlemmer i desember 2010 at Le Pen kom med den kontroversielle uttalelsen. Muslimer i den franske hovedstaden hadde problemer med å finne bønneplass i byens moskeer, og startet med praktiserende gatebønner. Det likte Le Pen svært dårlig. Hun sammenlignet praksisen med naziokkupasjonen av Frankrike under andre verdenskrig.

– Jeg beklager, men noen mennesker er veldig glad i å snakke om andre verdenskrig og om okkupasjonen, så la oss snakke om okkupasjon, fordi det er det som er skjer her, uttalte Marine den gang.

Nå er hun tiltalt for oppfordring til diskriminering, vold og hat mot en religiøs gruppe. Om Le Pen blir dømt kan hun få inntil ett år i fengsel, samt en bot på 45 000 euro.

I 19-tiden tirsdag meldte Reuters at fransk påtalemyndighet mener Le Pen ikke bør dømmes for å ha sammenlignet bedende muslimer med nazistiske okkupanter. Men om hun frifinnes blir opp til dommerne å avgjøre.

Le Pen insisterer imidlertid på at uttalelsene ikke kan regnes som en forbrytelse. Etter rettssaken tirsdag ettermiddag stilte hun seg også kritisk til tidspunktet for rettssaken.

– Vi er en måned unna valget. Denne saken daterer tilbake fem år i tid, uttalte hun.

Partikollega Christophe Boudot tvitret med Le Pen fra rettssaken:

Laster Twitter-innhold

Hollande advarer mot mørkeblått styre

Til tross for kontroversielle ytringer og den interne familiestriden i partiet tidligere i år, ser det ut til at en stor andel av franskmennene fortsatt støtter Nasjonal front. I første runde av regionalvalget som ble holdt i mars, gjorde partiet sitt beste lokalvalg noensinne med 26,3 prosent av stemmene.

Tilslutningen til det høyrepopulistiske partiet bekymrer president Hollande.

– Jeg vil advare Frankrike om å ikke ta en blå risiko. Ikke gjør dette av utilfredshet og sinne mot det sittende styret. For investorer, handel, jobb og velferd vil det bli klare konsekvenser, uttalte han til fransk radio denne uken.

Dommen fra velgerne faller når regionvalget avholdes i desember.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt