17 drept og flere tatt som gisler på hotell i Mogadishu

MInst 17 mennesker ble drept da terrorgruppa Al Shabaab angrep et hotell i Mogadishu i Somalia lørdag ettermiddag.

Brennende bil utenfor hotell Nasa Hablod i Mogadishu

TERRORMÅL: En selvmordsbomber sprengte seg og bilen i lufta utenfor luksushotellet Nasa Hablod i Mogadishu kl. 13.30 norsk tid lørdag.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Angrepet startet med at en bilbombe gikk av utenfor hotell Nasa Hablod i den somaliske hovedstaden. Ifølge politiet ble bomben utløst av en selvmordsbomber.

Bomben som gikk av ved hotellets port, drepte seks personer, blant dem tre sivile og tre av hotellets sikkerhetsvakter. I tillegg ble en rekke personer såret, seks av dem alvorlig.

Lørdag kveld bekrefter politiet at i alt 17 personer er døde i angrepet, mens andre kilder sier 11. Blant de drepte er statssekretær Buri Mohamed Hamza fra miljødepartementet.

Tok gisler

Såret mann løper bort fra hotel Nasa Hablod som er under angrep i Mogadishu

BLODIG: En såret mann løper bort fra hotell Nasa Hablod som er under angrep i Mogadishu.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Etter eksplosjonen ble bygningen angrepet av væpnede menn. De tok seg oppover i etasjene, og plasserte ut skarpskyttere på taket.

Nyhetsbyrået AP meldte at angriperne også tok gisler inne på hotellet.

11 mennesker skal ha blitt såret, og er evakuert og fraktet til sykehus. Ifølge ambulansesjåføren Yusuf Ali ble mange av dem truffet i kryssild mellom politi og angriperne. Flere av de drepte var kvinner som solgte khat på gaten utenfor hotellet.

Ved 19-tiden norsk tid ble det meldt om at politiet har tatt seg inn i hotellet og er i ferd med å «gjenopprette orden». Vel en time senere oppga politiet at aksjonen var avsluttet, men at de var i ferd med å finkjemme bygningen som å finne om noen av angriperne fortsatt skjulte seg i hotellet.

Kaster granater

Kaptein Mohamad Hussein i politiet i Mogadishu sier at angriperne kastet granater og skjøt med maskingevær fra andre etasje på hotellet. En annen politikaptein, Ali Ahmed, sier at det var kamper mellom politifolk og angripere inne i hotellet. To av angriperne skal være skutt av politiet.

Et vitne til angrepet, Ali Mohamud, sier angriperne tilsynelatende skjøt mot tilfeldige gjester.

– De skjøt på alle de kunne se. Jeg rømte gjennom bakdøra, sier han.

Al-Shabaab tok kort tid etter at angrepet startet, på seg ansvaret via sin kanal Radio Andalus.

Bølge av angrep

Angrep mot Ambassador hotel i Somalia

TERROR: I fjor høst ble hotell Sahafi i Mogadishu angrepet og 13 mennesker drept.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Den Al Qaida-tilknyttede ekstremistgruppa al-Shabaab har det siste året gjennomført en rekke angrep mot restauranter og hoteller i den somaliske hovedstaden.

Det er bare tre uker siden gruppa 1. juni gikk til angrep mot Ambassador hotell i byen. Også dette angrepet ble innledet ved at en selvmordsbomber utløste en bilbombe utenfor hotellet. Bomben ødela hele fasaden på det seks etasjer høye hotellet. Minst 15 mennesker ble drept, blant dem to medlemmer av den somaliske nasjonalforsamlingen. Dette angrepet pågikk i over 12 timer.

Også i mars ble hotell Maka al-Mukarama angrepet på samme måte som dagens angrep i byen, ved at en selvmordsbomber sprengte en bilbombe ved porten. Så angrep væpnede islamister fra terrorgruppa.

I fjor høst gikk gruppa til angrep på hotell Sahafi og drepte 13 mennesker.

Angriper vestlig livsstil

Bølgen av angrep det siste året retter seg særlig mot det som gruppa opplever som en vestlig livsførsel. Hotel Nasa Hablod er et luksuriøst hotell som er populært blant høytstående tjenestemenn, politikere og utenlandske tilreisende. Nå er hele nabolaget sperret av, ifølge en AFP-fotograf.

Al Shabaab mistet sin kontroll over den somaliske hovedstaden i 2011, men har fortsatt med hyppige angrep, særlig mot myndigheter og militære, men også mot de fredsbevarende styrkene til den afrikanske unionen, AMISOM.

Gruppa har også gjennomført en rekke angrep over grensa mot Kenya, hvor de senest mandag denne uka gikk til angrep på en bilfølge med politifolk og drepte fem. Mest kjent er gruppa for angrepet på Westgate shoppingsenter i Nairobi i 2013 da 67 mennesker ble drept, og angrepet på universitetet i Garissa i april i fjor da 148 studenter og lærere ble drept.

SISTE NYTT

Siste nytt