Hopp til innhold
BESKYTTER SEG: Tre kvinner i Somalias hovedstad beskytter seg mot viruset.
Foto: Abdirazak Hussein Farah / AFP

Somalia

 • Hassan Sheikh Mohamud blir president i Somalia

  Tidligere president Hassan Sheikh Mohamud, er på nytt valgt til president i Somalia der han også var president fra 2012 til 2017.

  Mohamund vant etter en tredje runde i presidentvalget. Blant de 36 kandidatene i første runde var sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed, bedre kjent som Farmajo, og to av hans forgjengere, i tillegg til tidligere statsminister Hassan Khaire, som er norsk statsborger. (NTB)

 • Norsk statsborger kom til andre runde av presidentvalg i Somalia

  Somalske politikere stemte søndag på hvem som skulle bli ny president. 36 kandidater ble redusert til fire etter den første stemmerunden i parlamentet, melder Reuters.

  Blant dem som kom til andre runde er Hassan Ali Khaire, tidligere statsminister i Somalia og norsk statsborger.

  I tillegg kom sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed, tidligere president Hassan Sheikh Mohamud og Puntland-leder Said Abdullahi Dani videre til andre runde.

  Den nye presidenten ventes å bli klar i løpet av søndag kveld.

  Hassan Ali Khaire 1. mars 2017, da han var statstminister i Somalia.
  Foto: Feisal Omar / Reuters
 • Omsider klart for presidentvalg i Somalia

  Etter flere måneder med utsettelser er det omsider klart for presidentvalg i Somalia på søndag. Den nye lederen må forberede seg på å takle store utfordringer.

  Landet på Afrikas Horn har stått i en politisk krise siden februar 2021, da president Mohamed Abdullahi Mohameds presidentperiode ble avsluttet uten at det ble holdt et nytt valg.

  Søndagens valg lar somalierne velge mellom 39 kandidater, inkludert den sittende presidenten, samt de tidligere presidentene Sharif Sheikh Ahmed og Hassan Sheikh Mohamud, og tidligere statsminister Hassan Ali Kheyre. Bare én kvinne stiller som kandidat, tidligere utenriksminister Fawzia Yusuf Adan. (NTB)

 • Valg i Somalia 15. mai

  Det blir presidentvalg i Somalia 15. mai, ifølge statlig TV i landet.

  Beslutningen er tatt av en komité i den somaliske nasjonalforsamlingen som har ansvar for arrangering av valg.

  Presidentvalget skulle egentlig vært holdt for over et år siden. Det er blitt utsatt delvis som følge av pågående væpnet konflikt, og en maktkamp mellom sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed og statsminister Mohamed Hussein Roble.

  Roble har tidligere bodd mange år i Sverige og har også svensk statsborgerskap. Han har vært statsminister siden 2020, da han overtok etter norsk-somaliske Hassan Ali Khaire.

  Somalia er rammet av tørke, og FN mener det er fare for omfattende hungersnød i landet. Samtidig fortsetter konflikten mellom regjeringsstyrkene og de ytterliggående islamistene i gruppen al-Shabaab.

  (©NTB)

 • Islamistangrep mot fredsbevarende styrker i Somalia

  Tungt væpnede krigere fra al-Shabaab gikk tirsdag til angrep på en militærbase med fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union i Somalia.

  En lokal hærsjef og øyevitner bekrefter at angrepet skjedde på en militærbase nær Ceel Baraf, rundt 160 kilometer nordøst for Mogadishu.

  På basen er burundiske styrker utplassert.

  – Terroristene angrep den burundiske militærbasen tidlig i morges. Det var harde kamper og tap på begge sider, men vi vet ikke detaljene om dette ennå, sier militærkommandøren Mohamed Ali.

  Ifølge Ali ble det brukt en bilbombe før skuddveksling brøt ut.

  Al-Shabaab har i en uttalelse tatt på seg ansvaret for angrepet. Gruppa har gjennomført en rekke angrep i Somalia og vært i krig med myndighetene der i mer enn et tiår. Al Shabaab er på papiret knyttet til al-Qaida. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no