Hopp til innhold
Utanfor luksushotellet Hayat i Mogadishu.
Foto: HASSAN ALI ELMI / AFP

Somalia

Oppsummert

Somalia har litt over 16 millioner innbyggere og er en føderal republikk. Under kolonitiden var Somalia under både britisk, fransk og italiensk styre. Somalia ble selvstendig i 1960, og har siden vært i en rekke kriger og konflikter.

 • USA med flyangrep mot al-Shabaab i Somalia

  USA har gjennomført et luftangrep mot al-Shabaab i Somalia etter at den militante gruppa stormet en militærbase med styrker fra Den afrikanske union (AU)

  Ugandiske soldater var utstasjonert på basen som fredag ble angrepet i Bulo Marer, 12 mil sørvest for hovedstaden Mogadishu.

  USA utførte deretter et luftangrep mot opprørerne, som er tilknyttet al-Qaida, i nærheten av Bulo Marer, bekrefter den amerikanske Afrika-kommandoen lørdag kveld. Våpen og utstyr som al-Shabaabs krigere hadde tatt, ble ødelagt, opplyses det.

  Ugandas president Yoweri Museveni bekreftet lørdag kveld at ugandiske soldater ble drept eller såret, uten å oppgi noe antall.

  (NTB)

 • Somalia innfører allmenn stemmerett ved neste valg

  Det sier flere regjeringsmedlemmer i Somalia til AFP søndag. Det nye stemmesystemet vil bli introdusert under lokalvalgene i juni 2024, skriver byrået. Tidligere har landet hatt et komplekst indirekte stemmesystem. Nå vil altså hver stemmegivers stemme gå direkte til den vedkommende stemmer på.

 • Russland tilbyr hjelp til Somalias hær

  Russland tilbyr Somalias hær militærhjelp i kampen mot terroristgrupper, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

  Det russiske tilbudet ble framsatt i Moskva fredag under samtaler mellom Lavrov og Somalias utenriksminister Abshir Omar Jama.

  Lavrov presiserte at Russland er innstilt på å møte de materielle behovene som den somaliske hæren har i kampene mot ekstremistgrupper som opererer på somalisk område. Dette er grupper som al-Shabaab og al-Qaida.

  Utspillet viser Russlands økende interesse for afrikanske land som sliter med interne konflikter. Russiske leiesoldater fra Wagner-gruppen er for tiden til stede i Den sentralafrikanske republikk, Mali, Mosambik og Libya.

 • Selvmordsangrep mot fredsbevarende styrker i Somalia

  En militærbase med ugandiske fredsbevarende AU-soldater ble fredag angrepet av islamistgruppa al-Shabaab i Somalia. Det er meldt om mange sårede.

  Angrepet var rettet mot en militærbase i Bulamarer, 130 kilometer utenfor Somalias hovedstad Mogadishu, der ugandiske styrker fra Den afrikanske unionens fredsbevarende misjon (ATMIS) holder til.

  Ifølge ATMIS er det snakk om selvmordsbombere og et angrep fra biler, men de sier at islamistene trakk seg tilbake da det kom forsterkninger fra AU fra lufta.

  al-Shabaab angrep også en nærliggende militærbase tilhørende det somaliske militæret i Bulamarer, og det brøt ut voldsomme kamper som ifølge en offiser varte i flere timer og medførte tap på begge sider.

  al-Shabaab hevder i en uttalelse at de drepte 137 ATMIS-soldater i angrepet, men det er ikke bekreftet fra annet hold. Islamistgruppa har flere ganger tidligere hevdet høyere dødstall enn det myndighetene opplyser om.

  Islamistgruppa al-Shabaab har siden 2006 kjempet for å velte Somalias vestligstøttede regjering og etablere et eget styre basert på en streng tolkning av islamsk lov.

  (NTB)

 • Verste tørke på Afrikas horn på 40 år

  FNs medlemsland har lovet å bidra med 26 milliarder kroner til de tørke-rammede landene på Afrikas Horn.

  Målet er å unngå en sultkatastrofe.

  Deler av Etiopia, Somalia og Kenya opplever nå den verste tørken på 40 år.

  Ifølge FN er nærmere 32 millioner mennesker i faresonen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no