Hopp til innhold
Utanfor luksushotellet Hayat i Mogadishu.
Foto: HASSAN ALI ELMI / AFP

Somalia

Oppsummert

Somalia har litt over 16 millioner innbyggere og er en føderal republikk. Under kolonitiden var Somalia under både britisk, fransk og italiensk styre. Somalia ble selvstendig i 1960, og har siden vært i en rekke kriger og konflikter.

 • Ni drept av bilbombe i Somalia under EM-finalen

  Det har vært en kraftig eksplosjon i Somalias hovedstad Mogadishu. Det skjedde på en kafé som viste EM-finalen i fotballen, melder AFP.

  Søndag kveld ble det meldt at fem personer er døde og 20 såret, ifølge lokale medier som siterer politiet på stedet. De sier også at eksplosjonen skyldtes en bilbombe.

  Mandag morgen har dødstallet steget til 9, melder AFP.

 • 55 drept i kamper i Somalia

  Minst 55 personer ble drept i kamper mellom rivaliserende klaner i Somalia i helgen.

  Det opplyser lokale innbyggere og helsevesenet i området.

  Lokale sykehus i Galgalud-provinsen opplyser til Reuters at de har behandlet minst 115 sårede etter trefningene, som brøt ut mellom de to klanene Dir og Marihan lørdag.

  Det ble først meldt om mellom 45 drepte og 60 sårede.

  Stridens kjerne er retten til land og vannressurser, særlig i byene Abudwaq og Herale. Somalias regjering sliter med å kontrollere både volden fra islamistgruppen al-Shabaab og kamper mellom rivaliserende klaner.

  – Regjeringsstyrkene kom sent til stedet. De 55 drepte inkluderer folk fra begge klanene, sier en innbygger i Herale til Reuters.

  (NTB)

 • Minst 45 drepne i væpna konflikt i Somalia

  Minst 45 menneske skal vera drepne og 60 såra i væpna kampar mellom rivaliserande klanar sentralt i Somalia laurdag, skriv NTB.

  Kampane skjedde i Landhere og varte i fleire timar. Fleire hus og vasshol blei også skadd. Dei ulike gruppene meiner dei eig områda der kampane skjedde.

 • Indisk marine har tatt kontroll over kapret skip

  Et indisk marinefartøy har tatt kontroll over det kaprede skipet Ruen og frigjort mannskapet, tre måneder etter at skipet ble kapret av pirater utenfor Somalia.

  Alle de 17 besetningsmedlemmene på det Malta-flaggede lasteskipet er i god behold, og 35 pirater overga seg til de indiske soldatene lørdag kveld, melder den indiske marinen.

  Skipet ble kapret 23. desember. Det var den første kapringen av et skip utenfor kysten av Somalia siden 2017.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no