Terror med kjøretøy som våpen har en lengre historie enn vi tror

Kjøretøy som våpen i terrorangrep har blitt langt vanligere de siste årene. Det siste året har det vært over ti slike angrep i Vesten. Men bruk av bil som våpen har en lengre historie enn vi kanskje tror.

De siste årene har en rekke terrorangrep blitt utført med bil.

Nok en gang rammet et terrorangrep Vesten, og nok en gang brukte gjerningspersonene bil for å drepe så mange som mulig ved å kjøre i høy fart inn i en folkemengde.

13 mennesker ble drept i Barcelona torsdag, og totalt har nå 128 mennesker blitt drept som følge av bilangrep i Vesten siden 2014, skriver CNN.

Ekstremistgruppa IS og terrornettverket Al Qaida har via sosiale medier i flere år oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre terrorangrep ved å kjøre over folk.

Beskjeden fra IS er at dersom man ikke kan sprenge en bombe eller skyte, skal man bruke andre drapsmidler, som kniv, gift eller en bil til å kjøre over ofrene.

Lett å få tilgang til

Terror i Berlin.

12 mennesker ble drept og 48 såret da et vogntog kjørte inn i et julemarked i Berlin i desember i fjor.

Foto: Odd Andersen / AFP

Derfor er det blitt brukt av islamistiske terrorister ved en rekke angrep de siste årene.

Det er effektivt fordi det kan utføres av enkeltpersoner med svært enkle midler. Enkeltpersoner som ofte kan være vanskelige for etterretningstjenestene å fange opp.

FBI advarte i 2010 om at terrorister i økende grad kom til å bruke kjøretøy som massedrapsvåpen.

«Det gir terrorister med begrenset tilgang til eksplosiver eller våpen en mulighet til å gjennomføre et angrep med minimalt med trening eller erfaring», advarte FBI.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sikkerhetsstyrker rundt lastebilen

Bil som terrorvåpen har vært enda vanligere i Midtøsten de siste ti årene. Her fra januar i år da fire soldater ble drept etter at en palestiner kjørte på dem med en lastebil.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Ikke nytt fenomen

Slike terrorangrep med kjøretøy er ikke så nye som man kanskje skulle tro. I 2006 brukte Mohammed Reza Taheri-Azar, en iransk-amerikaner, en bil til å angripe personer på universitetet i North Carolina, men klarte ikke å drepe noen. Han sa at han ville «hevne drapene på millioner av muslimer verden over».

BRITAIN-SECURITY/

Det er ikke bare islamske terrorister som har benyttet seg av metoden. Her fra London i juni da en mann kjørte på muslimer i Finsbury Park.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Bil som terrorvåpen har vært enda vanligere i Midtøsten. I Israel og Palestina har påkjørsler vært en del av voldsbølgen der 34 israelere og fire utlendinger er drept av palestinere de siste par årene. Samtidig har om lag 215 palestinere, mange av dem antatte gjerningspersoner, blitt drept av israelsk politi.

Brukes ikke bare av islamister

Men det er ikke bare islamister som bruker kjøretøy som våpen under terrorangrep. Én mann døde og ti ble skadd da en varebil kjørte inn i en menneskemengde på vei fra midnattsbønn i moskeen i Finsbury Park nord i London i juni. Angrepet ble utført av en firebarnsfar som ønsket å drepe muslimer.

Og en lignende hendelse fra USA har preget nyhetsbildet de siste uke.

Flere tusen høyreekstremister demonstrerte i den amerikanske byen Charlottesville 12. august. 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en høyreekstremist kjørte en bil inn folkemengden med motdemonstrantene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lastebilen i Nice i dagslys

Siden terroren i Nice har det vært flere lignende angrep i Vesten.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Folk i Norge og Vesten ble for alvor klar over denne typen angrep etter terrorangrepet i Nice i juli i fjor da en lastebil kjørte inn i en stor folkemengde på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike. 86 mennesker ble drept og over 300 såret.

I løpet av det året som har gått siden angrepet i Nice har et tosifret antall slike terrorangrep rammet Vesten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt