Hopp til innhold

Varebil pløyde inn i folkemengde i Barcelona

Minst 13 er drept og rundt 100 skadd i terrorangrepet mot turistgaten La Rambla. To personer er pågrepet, men ingen av dem var føreren av bilen, melder politiet. IS hevder de står bak.

Advarsel! Sterke bilder. En amatørvideo viser mange livløse mennesker i gaten etter at en varebil pløyde inn i folkemengde i Barcelona.

Rundt 100 personer er skadet etter bilangrepet i sentrale Barcelona. Minst 12 er bekreftet drept.

Lokale myndigheter i Catalonia bekrefter at minst 13 personer ble drept i bilangrepet mot fotgjengere i den populære gaten La Rambla i sentrum av Barcelona torsdag ettermiddag.

Det ble først bekreftet 13 drepte fra myndighetene, men tallet ble nedjustert til 12 før det igjen ble endret til 13.

Rundt 100 er skadd, derav minst 15 alvorlig. Det er fryktet at dødstallene vil stige.

– Angrepet var åpenbart ment å drepe så mange som mulig, sier Josep Lluis Trapero i Catalonia-politiet, ifølge AP.

To personer er pågrepet, men ingen av disse førte bilen som ble brukt i angrepet, ifølge Reuters. En av de pågrepne skal være fra Marokko, den andre fra den spanske enklaven Melilla langs den marokkanske kysten.

Så noen timer senere kom det meldinger om et nytt terrorangrep i byen Cambrils. Syv mennesker ble skadet og fem terrorister ble skutt og drept.

Knyttes til eksplosjon i hus

Spansk politi knytter dagens terrorangrep i Barcelona til en eksplosjon i kystbyen Alcanar onsdag. En person ble drept og syv skadet da et hus eksploderte. Ifølge avisen El Paìs ble flasker med propan og butan funnet på åstedet.

Torsdag kveld opplyste lokale myndigheter at de hadde funnet ytterligere én bil som kan knyttes til angrepet. Bilen ble funnet i byen Vic i Catalonia, melder Reuters. Hva slags rolle dette kjøretøyet har hatt, er ikke kjent.

Barcelona

En person mottar førstehjelp på gata i det populære turistdistriktet.

Foto: Oriol Duran / AP

Det er ikke klart hvor mange gjerningspersoner som var involvert i terrorangrepet.

IS hevder de står bak

Ifølge politiet kjørte varebilen opp på fortauet i det populære Las Ramblas-distriktet i Barcelona en gang etter klokka 17, norsk tid, torsdag. Sjåføren flyktet til fots.

Spanske myndigheter bekrefter at de behandler angrepet som et terrorangrep. I en uttalelse fra IS på propagandanettstedet Amaq heter det at angrepet ble gjennomført av «Den islamske stats soldater» som svar på en oppfordring fra gruppen om å ramme land som deltar i koalisjonen som kjemper mot IS i Irak og Syria.

Laster Twitter-innhold

Mistenkt meldte seg for politiet

Torsdag kveld meldte avisa La Vanguardia at en mann i 20-årene som sier han heter Driss Oukabir har meldt seg for politiet, og hevder at han har blitt frastjålet ID-dokumenter.

Oukabir er født i Marokko og har lovlig opphold i Spania. Varebilen som ble brukt i angrepet i Barcelona skal ha blitt leid i hans navn, men Oukabir hevder han kan dokumentere at han var i hjembyen Ripoll i det aktuelle tidsrommet.

Ifølge La Vanguardia har mannen forklart at lillebroren hans kan ha stjålet dokumentasjonen og kan være involvert i angrepet.

– Skrek løp, løp, løp

Norske Iselin Koonings var i området da hendelsen fant sted.

– Vi gikk på Placa Real, et par hundre meter fra La Rambla. Flere hundre mennesker skrek løp, løp, løp, sier Koonings til NRK på telefon fra Barcelona.

Student Marc Esparcia (20) sier til BBC at det var mange mennesker på stedet.

– Det var mye bråk og alle løp i dekning. Det var masse folk, flere familier. Dette stedet er et av de mest besøkte i Barcelona, sier studenten Marc Esparcia (20) som bor i Barcelona, til kanalen.

Barcelona

Politiet sier flere er døde og skadd.

Foto: Josep Lago / AFP

– Jeg tror mange mennesker ble truffet. Det var forferdelig. Det var panikk.

Videoer fra åstedet viser en rekke livløse personer på gaten, inkludert barn, og personlige eiendeler som ligger spredt over et større område.

Livløse mennesker på gata

Video fra stedet viser flere livløse personer på gata.

Fordømmer angrepet

I en twittermelding klokka 18.39 fordømmer NATO-sjef Jens Stoltenberg «det fryktelige angrepet» i den spanske storbyen.

– Vi står sammen i kampen mot terror, skriver Stoltenberg.

Klokka 20.00 fordømte USAs president Donald Trump angrepet.

– USA vil gjøre alt for å hjelpe. Vær tøffe og sterke. Vi elsker dere, skriver Trump på Twitter.

Det har sent torsdag kveld ikke blitt meldt om nordmenn blant de skadde eller drepte.

Lastebil, Barcelona (2)

Kart: NRK / Google

Foto: NRK/Google Maps

SISTE NYTT

Siste nytt