Hopp til innhold

Ekstremismeforsker: – IS har oppfordret til å bruke bil i angrep

Bruken av en lastebil som massedrapsvåpen gjør at ekstremismeforsker Lars Gule tror gjerningsmannen som meide ned og tok livet av minst 84 mennesker som feiret den franske nasjonaldagen i Nice i går, var inspirert av terrorgruppen IS.

Etterforskere står rundt lastebilen som ble brukt i terrorangrepet i Nice

TERRORANGREP: Gjerningsmannen kjørte denne lastebilen inn i folkemengden som var samlet på strandpromenaden i Nice, og meide folk systematisk ned.

Foto: Sasha Goldsmith / Ap

For to år siden oppfordret IS-talsmann Abu Muhammed al-Adnani tilhengerne til å ta i bruk alle midler i angrep på «de vantro».

Beskjeden fra IS-talsmannen var at dersom man ikke kan sprenge en bombe eller skyte, skal man bruke andre drapsmidler, som kniv, gift eller en bil til å kjøre over ofrene.

Lars Gule

INSPIRERT: Lars Gule mener gjerningsmannen er blitt inspirert av ekstreme islamister, trolig IS.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nettopp bruken av en lastebil i terrorhandlingen i Nice, gjør at det er naturlig å tenke på IS som i hvert fall en inspirasjonskilde for gjerningsmannen, særlig med tanke på oppfordringen fra IS i 2014, sier Lars Gule, ekstremismeforsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Vilje til å følge en oppfordring

Gjerningsmannen brukte en nær 20 tonn tung lastebil til å pløye gjennom folkemengden som var samlet på strandpromenaden i Nice for å se fyrverkeriet i anledning Frankrikes nasjonaldag.

Lastebilen skal ha blitt leid for to dager siden, melder franske medier.

I to kilometer meide gjerningsmannen ned og drepte minst 84 mennesker, deriblant flere barn.

– Dette er en ny type terror i den forstand at jeg ikke er kjent med at noen har brukt en lastebil slik i et angrep før, og det er et forferdelig høyt antall ofre i terrorhandlingen, sier Gule.

Hva kan metoden fortelle?

– Den forteller om en innovativ vilje til å følge en oppfordring. Å skaffe seg en så stor og tung lastebil, klare å komme gjennom sikkerhetssystemene som er i Frankrike og kjøre i to kilometer og helt systematisk meie ned så mange mennesker, er ganske nytt, sier Gule.

Kjøreruten til gjerningsmannen bak angrepet i Nice

DRAPSRUTEN: Gjerningsmannen skal ha kjørt to kilometer langs strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. Med en lastebil meide han ned og tok livet av minst 84 mennesker.

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Vanligere i Midtøsten

Bil som terrorvåpen har vært vanligere i Midtøsten, men har også vært brukt i et par tilfeller i Europa, men i mindre angrep enn terrorhandlingen i Nice, skriver AFP.

I mai 2013 ble den britiske soldaten Lee Rigby ble først påkjørt og deretter angrepet med machete og kniv av to menn i bydelen Woolwich sørøst i London. I juni 2007 kjørte to menn en brennende bil inn i terminalbygningen på Glasgow internasjonale lufthavn i Skottland. Bilen eksploderte og forårsaket kraftig brann, men ingen omkom.

Angrepet i Nice i går, på Frankrikes nasjonaldag, var det tredje terrorangrepet i Frankrike på halvannet år.

Hva kan være grunnen til at det skjedde i Frankrike nå?

– Det åpenbare svaret er at med store folkeforsamlinger finnes det lett tilgjengelige mål for terrorister. I dette angrepet er nasjonaldagen et tilleggspoeng. Det gjør at angrepet i enda større grad oppleves som et angrep på hele Frankrike, sier Gule.

NICE
Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt