Hopp til innhold

Minst 84 drept under terrorangrep mot 14. juli-feiring i Nice

NICE/OSLO (NRK): Et stort antall mennesker ble drept da en lastebil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av den franske nasjonaldagen i Nice i Sør-Frankrike.

NICE
Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Ifølge lokalavisen Nice-Matin oppsto det panikk da en stor, hvit kassebil kjørte inn i en tettpakket folkemengde som var samlet langs strandpromenaden Promenade des Anglais for å se på det tradisjonelle 14. juli-fyrverkeriet. Angrepet skjedde ved 22.30-tiden torsdag kveld.

Avisens journalist Damien Allemand forteller at lastebilen kjørte i «en sinnsyk fart» og svingte fra side til side, tilsynelatende for å tamme flest mulig.

– Jeg så mennesker bli slengt rundt og hørte skrik jeg aldri vil glemme, skriver han.

Etterforskes som terror

Lastebil og politibil i Nice

ANGREP: Denne lastebilen meide ned mennesker langs strandpromenaden i Nice under feiringen av nasjonaldagen. Deretter skal han ha skutt mot folkemengden før han selv ble skutt og drept av politiet. Bildet viser at lastebilens frontrute er gjennomhullet av skudd.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Franske myndigheter bekreftet fredag morgen at minst 84 mennesker er drept. Rundt 50 skal i tillegg være skadet, 15 av dem kritisk.

Anti-terrorpolitiet har overtatt etterforskningen, og det betyr at myndighetene ser på dette som et mulig terrorangrep. Ifølge innenriksdepartementet skal det avklares om sjåføren handlet alene eller om han hadde medsammensvorne.

Statsadvokaten i Nice, Jean-Michel Pretre, sier hendelsen bærer preg av å «være et angrep», men han bruker ikke ordet terrorangrep.

– Kjørte ned folk over 2 km

Statsadvokat Jean-Michel Pretre opplyser til nyhetsbyrået AFP at lastebilen kjørte ned folk over en strekning på 2 kilometer langs strandpromenaden før bilen ble stanset.

Amatøropptak av lastebilen som kjørte gjennom folkemengden i Nice

Amatøropptak viser lastebilen som kjørte inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice.

Foto: Privat

Hele Promenade des Anglais (engelskmennenes promenade) er 7 km lang og har trafikk i fire felt. Den er kantet av brede fotgjengerfelt på begge sider, og gaten var full av folk under kveldens fyrverkeri.

Laster Twitter-innhold

STrandpromenaden i Nice med blålys. Hotel Negresco i bakgrunnen.

Strandpromenaden i Nice er i kveld preget av utrykningskjøretøyer med blålys. Hotel Negresco i bakgrunnen.

Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters

– Bilen var lastet med våpen

Bilder av lastebilen viser at frontruten er gjennomhullet av mange skudd. Region-president Christian Estrosi bekrefter at sjåføren skal ha kommet ut av bilen og skutt mot folkemengden. Han opplyser at lastebilen var lastet med våpen og eksplosiver. Det skal ifølge politiet også ha vært «tyngre våpen» i bilen, uten at det er presisert hva som ligger i begrepet.

Ifølge politisjefen i Nice-regionen, Sebastien Humbert, ble lastebilsjåføren skutt og drept av politiet. Han sier til TV-stasjonen BMF TV at politiet ser på hendelsen som et angrep.

Lokalavisa Nice-Matin melder at sjåføren skal være en 31 år gammel mann bosatt i Nice. Han skal være av tunisisk opprinnelse. Dette er ikke bekreftet, men avisens kilder sier at det er funnet id-papirer i bilen.

Forlenger unntakstilstand

President François Hollande forlenger unntakstilstanden i Frankrike med tre måneder etter terrorangrepet i Nice. I en tale til nationen i natt, sa han at et lovforslag om dette blir lagt frem fredag.

Hollande sa også at hele politireserven og 10.000 ekstra soldater er innkalt, blant annet for å forsterke grensekontrollen.

– Hele Frankrike er under trussel fra islamistisk terror, og vi skal ta alle midler i bruk for å beskytte oss, sa han.

Han sa at hensikten bak angrepet i Nice uten tvil var å massakrere mennesker. Han la til at angrepet hadde klare kjennetegn på terror, og at det var begått av en eller flere gjerningspersoner som fornekter menneskerettighetene.

Folk krysser gaten med armene over hodet i Nice mens en soldat passer på.

Folk krysser gaten med armene over hodet i Nice mens en soldat passer på.

Foto: JEAN-PIERRE AMET / Reuters

Flyktet i panikk

Lokale myndigheter kaller det som startet ved 22.30-tiden, for et angrep.

Øyenvitner forteller at bilen pløyde inn i folkemengden i stor fart, de har hørt skudd, og sett mange skadde som ligger på gaten. På sosiale medier kunne man se levende bilder av store mengder mennesker som flyktet i redsel til fots langs strandpromenaden som var tettpakket av folk som feiret nasjonaldagen.

Mange er drept etter at en lastebil kjørte inn blant folk som så på fyrverkeriet på den franske nasjonaldagen

Konserter avlyst

Myndigheter i Nice ber folk holde seg borte fra sentrum og holde seg innendørs. Drosjene i Nice tilbyr folk gratis skyss for å komme seg hjem.

Strandpromenaden er stengt og vil forbli stengt også fredag.

Regionpresidenten melder at alle byens flagg skal vaie på halv stand fredag. Konsertene med Rihanna og helgens jazzfestival er avlyst.

Skadet person foran helikopter i Nice

En skadet person ligger foran et helikopter på strandpromenaden i Nice.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden i Paris for å få oversikt over om nordmenn er involvert i angrepet. Ifølge pressevakt Ane Lunde i UD har de ikke fått beskjed om at noen nordmenn er berørt.

Nice
Fyrverkeri i Nice 14. juli 2016

Angrepet skjedde under kveldens fyrverkerishow i anledning Bastille-dagen i Nice.

Foto: VALERY HACHE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt