Sundtoft: – I morgen blir det bråk i Paris

PARIS (NRK): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) forventer at det nye utkastet til klimaavtalen som sannsynligvis kommer i morgen, vil skape bråk i forhandlingene.

Tine Sundtoft i Paris

Det er hektiske dager for Klima- og miljøminister Tine Sundtoft i Paris. Her får NRK-journalist Eivind Molde fire minutter til å stille spørsmål før Sundtoft måtte haste videre.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft spiller en nøkkelrolle som en av lederne for diskusjonene om klimaavtalens ambisjonsnivå under klimatoppmøtet i Paris.

På tirsdagens pressetreff fortalte Sundtoft at et nytt avtaleutkastet vil bli offentliggjort onsdag morgen.

– I morgen blir det nok bråk. Det er det bare å stålsette seg på. Tradisjonen tro kommer den første teksten til å bli skutt ned, sier den norske miljøministeren til NRK.

Sundtoft ønsker ikke å gi for mange detaljer på hva det ny avtaleutkastet inneholder.

– Vi skal jobbe videre med utkastet nå i ettermiddag, sier Sundtoft.

COP21
Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Langsiktige klimamål

Hun har tidligere uttalt at «klimatoppmøtet i Paris er mislykket, dersom Norge ikke klarer å inkludere langsiktige mål i klimaavtalen».

– Arbeidet med langsiktige ambisjoner noe av det viktigste i hele klimaavtalen, sa Sundtoft på mandag.

Nettopp hvor man legger lista for ambisjonsnivået i det nye avtaleutkastet, er det som kan skape friksjon mellom forhandlingspartene.

Flere land og organisasjoner mener at togradersmålet er langt ifra godt nok. Spesielt sårbare øystater og mange afrikanske og latinamerikanske land, mener 1,5 grader må være hovedmålet.

Dette er ikke overraskende ettersom øystatene står i fare for å forsvinne under havets overflate allerede ved en oppvarming på mindre enn 2 grader.

Mens land som Australia, USA, Canada og EU mener målet bør være mindre forpliktende, gjennom en formulering at målet skal være å begrense til oppvarmingen til «2 eller 1,5 grader».

Norges offisielle posisjon i forhandlingene er at den globale oppvarmingen bør holdes «under 2 grader».

Frankrike har satt fristen for å komme til enighet om en ny internasjonal avtale innen fredag 11. desember.

Dette er de villige til å gjøre for å redde klimaet

Laster kart, vennligst vent...

Verdens statsledere og klimaforhandlere har samlet seg i Paris for å bli enige om konkrete tiltak mot klimaendringer. Her er en oversikt over hva de ulike landene er villige til å gjøre for å få ned utslippene.

SISTE NYTT

Siste nytt