NRK Meny
Normal

Kjemper felles klimakamp i Paris

PARIS (NRK): Arnold «The Terminator» Schwarzenegger og miljøminister Tine Sundtoft (H) er begge optimister foran den siste spennende innspurten i klimaforhandlingene i Paris.

klimatoppmøte i paris

Arnold «The Terminator» Schwarzenegger og miljøminister Tine Sundtoft (H) er begge optimister foran siste innspurt i klimaforhandlingene i Paris.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix og Christophe Ena/AP Photo

– Hvis Norge mislykkes med å få til langsiktige mål i klimaavtalen, så er klimatoppmøtet i Paris mislykket, ifølge klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Hun har oppdraget med å lede arbeidet med den delen av klimaavtalen som dreier ser om langsiktige ambisjoner.

– Forståelsen av at ambisjonene er selve grunnfjellet i avtalen er voksende, sier Sundtoft til NRK.

Meningen er å komme nærmere to-gradersmålet og ifølge Sundtoft så er arbeidet med langsiktige ambisjoner noe av det viktigste i hele klimaavtalen.

– Klokkene tikker mot en miljøkatastrofe

FNs toppsjef Ban Ki-moon advarte om at en miljøkatastrofe da høynivåuken av klimatoppmøtet i Paris startet mandag.

– Klokkene tikker mot en miljøkatastrofe, sa han og oppfordret landene til å godta en sterk avtale som bidrar til å begrense gobal oppvarming og som stimulere til mer bruk av grønn energi.

klima

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og utenriksminister Børge Brende orienterer norsk presse innspurten i klimaforhandlingene i Paris.

Foto: Eivind Molde / NRK

Frankrike har satt fristen for å komme til enighet til fredag 11. desember. Plenumssamtalene er over. Nå stilles de enkelte land spørsmålet om hva de kan gå med på, forteller miljøminister Sundtoft.

– Det er vanskelig å være for optimistisk nå, men forståelsen av at dette er viktig, den er definitivt til stede, sier Sundtoft til NRK.

«The Terminator» mener alt er mulig

Men det var kanskje Arnold «The Terminator» Schwarzenegger som stjal showet i Paris i dag.

France Climate Countdown

Arnold «The Terminator» Schwarzenegger kastet glans over klimatoppmøtet i Paris mandag.

Foto: Christophe Ena / Ap

– Det er mange kynikerer rundt her, og når du rusler rundt i Paris sier mange at det ikke kommer til å bli noen avtale. Mine damer og herrer, jeg har hørt ordet "umulig" hele livet. Men jeg har aldri hørt på dem. Jeg slettet det ordet fra mitt ordforråd. Så når folk sier at noe er umulig, så gjør jeg det, sier Schwarzenegger til frammøtte journalister i Paris.

Den østerrikskfødte 68-åringen har fem Mr.-Universe-titler som kroppsbygger, nærmere 50 Hollywood-filmer bak seg, og sju år som republikansk guvernør i California.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt