Hopp til innhold
Klimaavtale Paris
Foto: Etienne Laurent / AP

Parisavtalen

Oppsummert

På FNs klimatoppmøte i Paris i 2015 ble 195 land enige om en avtale om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Nå har USA startet prosessen med å melde seg ut.

 • Næringslivets klimapris til Hafslund

  Hafslund Oslo Celsio ble torsdag tildelt Næringslivets klimapris for karbonfangstanlegget på Klemetsrud.

  ‒ Anlegget blir en spydspiss i den norske, europeiske og globale klima- og energiomstillingen, sier NHO om prisutdelingen.

  Juryen vektlegger i begrunnelsen at verden er avhengige av å fange og lagre CO₂ for å nå Parisavtalens mål – å redusere den globale oppvarmingen med 1,5 grader.

  Prisen ble delt ut under Zerokonferansen og er et samarbeid mellom NHO, NTNU og ZERO.

 • Tyrkia godkjenner Parisavtalen

  Den tyrkiske nasjonalforsamlingen ratifiserte onsdag Parisavtalen, over fem år etter at Tyrkia undertegnet den globale klimaavtalen.

  Ratifiseringen kommer i kjølvannet av president Recep Tayyip Erdogans kunngjøring på FNs hovedforsamling. Der sa han at Tyrkia ville implementere avtalen i god tid før klimatoppmøtet COP26, som starter i Glasgow 31. oktober, skriver NTB.

 • Klimakrisen verre enn pandemien

  Økonomien til verdens rikeste land vil rammes dobbelt så hardt av klimakrisen som de har under pandemien. Det viser forskning.

  G7-landene, verdens største industriland (Storbritannia, USA, Japan, Canada, Frankrike, Tyskland og Italia), vil tape 8,5 prosent av sine brutto nasjonalprodukt årlig innen 30 år hvis temperaturen stiger med 2,6 grader, noe som er sannsynig med dagens klimapolitikk.

  Andre land, som India og Australia, vil oppleve enda større økonomiske nedgangstider om ikke målene i Parisavtalen nås, skriver The Guardian.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no