Klimaavtale Paris
Foto: Etienne Laurent / AP

Parisavtalen

Oppsummert

På FNs klimatoppmøte i Paris i 2015 ble 195 land enige om en avtale om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Nå har USA startet prosessen med å melde seg ut.

 • Tyrkia godkjenner Parisavtalen

  Den tyrkiske nasjonalforsamlingen ratifiserte onsdag Parisavtalen, over fem år etter at Tyrkia undertegnet den globale klimaavtalen.

  Ratifiseringen kommer i kjølvannet av president Recep Tayyip Erdogans kunngjøring på FNs hovedforsamling. Der sa han at Tyrkia ville implementere avtalen i god tid før klimatoppmøtet COP26, som starter i Glasgow 31. oktober, skriver NTB.

 • Klimakrisen verre enn pandemien

  Økonomien til verdens rikeste land vil rammes dobbelt så hardt av klimakrisen som de har under pandemien. Det viser forskning.

  G7-landene, verdens største industriland (Storbritannia, USA, Japan, Canada, Frankrike, Tyskland og Italia), vil tape 8,5 prosent av sine brutto nasjonalprodukt årlig innen 30 år hvis temperaturen stiger med 2,6 grader, noe som er sannsynig med dagens klimapolitikk.

  Andre land, som India og Australia, vil oppleve enda større økonomiske nedgangstider om ikke målene i Parisavtalen nås, skriver The Guardian.

 • Mulig utsettelse av Cop26

  Klimatoppmøtet Cop26 i Glasgow som etter planen skal holdes i november, kan bli utsatt nok engang på grunn av koronapandemien, melder Sky News.

 • Vil jobbe sammen for Parisavtalen

  USAs klimautsending John Kerry sier i en felles uttalelse med flere EU-topper at USA og EU vil jobbe sammen for sikre at Parisavtalen lykkes. Den amerikanske klimautsendingen møtte onsdag de to EU-toppene og resten av EU-kommisjonen for å diskutere hvordan klimaambisjonene kan løftes før toppmøtet COP26 i Glasgow senere i år.

  Belgium EU Climate Change
  Foto: Olivier Hoslet / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no